Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Остров Корфу и кулинарен тур в Соренто най-предпочитани от търновци за Великден

Дните покрай Великден за немалко търновци отново са време за пътувания в чужбина и трупане на спомени от екзотични дестинации. Тази година най-много са желаещите за остров Корфу според Пепа Брусева – собственичка на туристическа агенция. „На острова великденските тържества са особено пищни. Там има интересен обичай, който се очаква от всички. На Велика събота на фона на празничните камбани и духовата музика местните жители хвърлят на улицата от терасите глинени съдове, пълни с вода. Тази традиция символизира прогонване на злото и измиване на нечистото”, обяснява тя. Гърция по начало е любима дестинация.

Кулинарният тур в Соренто, Италия, също е предпочитан от старостоличани и държи едно от първите места тази година. Пакетът включва 7 нощувки, 7 вечери и закуски и 6 екскурзии в Неапол, Малфи, о. Капри. А откъм кулинарната част търновци ще имат рибен обяд в ресторант на плажа в Залива на русалките, аперитив на панорамна тераса с изглед към залеза над Соренто и апетитни хапки, обяд с местни специалитети на рибарския о. Прочида. Ще има и посещения на фабрика за паста и беседа в Граниано, както и дегустация на паста и вино. Турът включва още дегустация на вино в лозята в подножието на Везувий, посещение с дегустация на фабрика за лимончело, обяд в рибарското селище Четара. Туристите от Велико Търново ще видят и селски двор в околностите на Соренто, а в самия град ще хапнат сладолед и ще пият капучино с изглед към вулкана Везувий. Цялото това удоволствие струва около 3000 лева на човек. Заети са и всички места за Санторини, макар че е скъпа дестинация. Затова пакетите са с 3 нощувки и чартърен полет.

По брой желаещи следват записаните за великденски пакети за европейските столици – Париж, Рим, Прага, Виена, Лондон, Лисабон, Мадрид. А на юг, мегаполисът Истанбул, където от 1 април започва Празникът на лалетата, също е привлякъл множество търновци.

Предпочитани от жителите на старата столица, които са решили да празнуват Великден навън, са и Йордания, Израел и Нормандия. Много ще пътуват и до Египет. „Тази година родителите съчетават великденската ваканция с пролетната на децата си, затова записаните за този период се увеличиха, особено за страната на фараоните”, коментира Пепа Брусева. Все още актуален е и Дубай, за там пътуванията не спират. Резервациите по Великден обикновено се правят рано, приключват през януари и за много от тях отдавна няма места, уточнява Пепа Брусева.

ТЪРНОВЦИ ИНВЕСТИРАТ В ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ

 

Според нея търновци много добре са се ориентирали и инвестират в ранни записвания за екскурзии. Продължават тези за Турция, към която интересът не стихва. Тази година като привлекателна дестинация е и Тунис – с добри цени и качество на обслужване на клиентите. Заради климата там пътуванията започват през май.

Търновци продължават да се ориентират към почивки и в екзотични места – Сейшели, о. Мавриций, Малдивите, Карибския басейн с Куба, Мексико и Доминиканската република, Занзибар, Кения, Шри Ланка, Индия. На 15 март започва екскурзията до Перу, за която след размириците и отварянето отново за посещения на Мачу Пикчу всичко е резервирано.

Вече се правят ранни записвания за почивки в Италия и Испания през лятото, които са много харесвани, е наблюдението на Пепа Брусева. Цените са доста по-ниски в сравнение с това, което ще е през сезона. Изключително много продажби тази година има и за екскурзии за италианските езера.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Остров Корфу и кулинарен тур в Соренто най-предпочитани от търновци за Великден

  • 15.03.2023 в 11:06
    Permalink

    Похарчените пари за екскурзии в чужбина са най-правилно похарчените пари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *