Горещи новиниОбщество

Ректор, актьор, поет и лекар стават почетни граждани на Велико Търново

Четири имена за званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ е утвърдила специалната Комисия по предложенията към Общинския съвет, в която влизат всички 12 председатели на постоянните комисии и председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов.

Предложените за званието са ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, актьорът Любомир Бъчваров, хирургът д-р Иван Толеков и поетът Марин Бодаков, като последните двама ще станат почетни граждани посмъртно.

Комисията е разгледала и предложение за дългогодишният председател на РС на КНСБ Димитър Григоров, но на този етап неговата кандидатура няма да бъде подложена на гласуване.

Проф. Христо Бонджолов е предложен за почетен гражданин от инициативен комитет. Мотивите за това са постиженията му в научната сфера, както и далновидното управление на висшето учебно заведение, довело да финансово стабилизиране на образователната институция и затвърждаване на позициите й на водещ университет в България. Той е предложен и заради неуморната си дейност за утвърждаването на Велико Търново като културна и историческа столица и не на последно място заради факта, че ръководената от него  вече втори мандат институция е един от най-големите работодатели в областта. Неговият мандат начело на ВТУ изтича през май, а предшествениците му също са почетни граждани на старата столица, като през миналата година званието получи и колегата му доц. Владимир Попов.

Актьорът Любомир Бъчваров също е номиниран от инициативен комитет. В него влизат 25 общественици, сред които са хора на изкуството и науката. В състава са също президентите на Ротари и Лайънс клубовете във Велико Търново, както и на дамския Зонта клуб. Мотивите за номинацията са заслугите на Любомир Бъчваров в областта на киното и театъра и безспорния му принос към развитието на културния живот в старата столица. В тях е посочено, че като ръководител на МДТ „Константин Кисимов“ е работил изключително активно. Предложението за отличието е и по случай 80-годишнината му.

Поетът  Марин Бодаков получава номинацията си посмъртно от представители на писателската и културна общност в старата столица. Той беше доцент по журналистика, обичан лирик и литературовед. Общественикът има издадени девет книги с поезия, както и изследвания с литературно-исторически данни за стари търновски автори.

Д-р Толеков беше един от най-обичаните великотърновски лекари. Хирургът посвети на пациентите 30 години от своя живот. Винаги отзивчив и отдаден на професията си, той ще бъде запомнен от стотиците благодарни пациенти. Той е син на известния във Велико Търново д-р Найден Толеков.

Утвърдените имена от Комисията към Общинския съвет ще бъдат гласувани на заседание на местния парламент малко преди празника на града. Връчването на званията ще се състои точно на 22-ри март, а церемонията ще се проведе в залата на МДТ „Константин Кисимов“.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Ректор, актьор, поет и лекар стават почетни граждани на Велико Търново

  • Споко, щом Венцито ги реди, споко. Бртатлето му избега в Русия. Ако им падне Спиртдонови ще разпродадат града.

    Отговор
  • За д-р Толеков гласувам с две ръце! Изключителен специалист и човек! Мир на душата му!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *