Събраха на едно място безценните открития от средновековния манастир „Св. Равноапостоли Петър и Павел“

Николай Овчаров и Хитко Вачев описаха в книга находките от разкопките

 

На едно място вече са събрани безценните открития от средновековния манастир „Св. Равноапостоли Петър и Павел“. Впечатляващите находки от проучвателния период са включени в книга на археолозите проф. Николай Овчаров и проф. Хитко Вачев. Двамата представиха изданието, в което е поместен и каталог със снимки на най-важните находки.

Самият манастирски комплекс е уникален сам по себе си, защото в него се намира най-добре запазената средновековна църква във Велико Търново, построена от съпругата на великия цар Иван Асен II.

Изданието включва подробен опис на находките от периода на проучване, който започва през 2008г. и приключва през 2012г, а самата книга беше представена от историка проф. Пламен Павлов, който даде повече подробности за десетте глави в изданието.

„Църквата продължава да не бъде толкова известна, колкото заслужава да бъде. А тя е не по-малко важна от Боянската църква. Тук има и по-ранни стенописи от Бояна“, сподели проф. Павлов.

Проф. Овчаров благодари на бившия кмет Румен Рашев за осигуреното финансиране и изрази съжаление, че откритията в момента не са експонирани.

„За съжаление после, както обикновено, ги прибраха във фондовете, за което аз съм много ядосан. Колекцията от накити, която излезе при разкопките, заедно с тази от „Св. 40 мъченици“, са най-богатите изкарвани въобще от Велико Търново при проучване на едно място“, сподели проф. Овчаров.

По думите му е важно да се отбележи, че в манастирския комплекс е открита още една църква, наречена „Св. Иван Рилски“, за която се предполага, че някога е съхранявала мощите на светеца.

Особено пищни са златните и сребърни накити, а историята на оловен пръстен с лика на Св. Нонус буди удивление и до днес. Той е бил ползван от търновец за тежест при риболов, което е изличило датировката и името на притежателя.

Според  проф. Хитко Вачев не е изключено в манастира да е бил погребан и вселенския патриарх Йеремия, който умира по българските земи. По думите му вътре в храма „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ е имало и надгробна плоча, която днес е премахната. Тя е била поставяна на специален гроб, в който са погребвани висши духовници и владетели, а след известно време са изваждани, за да бъдат преместени костите им, след което е погребван друг човек. Според него именно тази плоча трябва да бъде върната вътре в храма, а не на двора, където в момента се намира.

„Мисля че това ще обогати, ще създаде онази атмосфера, която излъчва този великолепен търновски храм“, каза проф. Хитко Вачев.

Изобщо в целия некропол са се погребвали първенците на столично Търново, а църквата представлява и реален музей на античното изкуство, тъй като в градежа му са включени различни антични елементи, включително от бившите столици Плиска и Преслав. Според учените това доказва, че при строителството е търсена приемствеността от миналото.

Сериозен е проблемът със социализирането на храма, който и до днес не се радва на особена популярност. Според проф. Николай Овчаров не е достатъчно църквата да бъде включена единствено в празничния туристически поход за 22-ри март, затова той се обърна към местната власт с призив за подкрепа.

„Трябва да се работи повече, защото е смешно туристическите групи да стигат до „Св. 40 мъченици“, а да не минават още 100 метра да отидат до „Св. Равноапостоли Петър и Павел“. То няма и табела, миналата седмица минах от там. Направили сме голямото, остава по-малкото“, каза проф. Овчаров.

А зам.-кметът Нейко Генчев увери археолозите, че „чукат на отворена врата“ що се касае до развитието на църквата като туристически обект.

„Ние сме на ваша страна. Наистина е време да се възроди идеята, наистина ще се заемем с това в реда, в който вие кажете, ако ще се правят разкопки, а след това социализацията и реставрацията на обекта“, каза Нейко Генчев.

Книгата излиза с финансовата подкрепа на пивоварната „Бритос“. От завода са дарили книги на Великотърновския университет и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Предстои да бъдат дарени книги и на великотърновско училище.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *