Забава и знание

Съзвездията от сателити в космоса стават все повече

Съзвездията от сателити в космоса стават все повече, съобщи АФП.

Освен мастодонта “СпейсЕкс” другите проекти за разполагане на спътници стават все повече. От една страна са търговските интереси, а от друга – стратегическите.

Когато колонизацията на ниската орбита – няколкостотин километра височина – започна, секторът очакваше, че всичко ще приключи с няколко съзвездия от сателити, предназначени да отговорят на нестихващия апетит да имаме интернет на всяка една точка. Броят на играчите обаче непрекъснато се увеличава, в момента има най-малко осем проекта за разполагане, всеки от които има за цел да осигури комуникации, казва Кейлъб Хенри, директор по проучванията в “Куилти Аналитикс”.

След “СпейсЕкс” и “Старлинк”, “Амазон” и “Уануеб”, Китай залага на 13 000 сателита “Гован”, а канадският “Телесат” разчита на 300 сателита, германският стартъп “Ривада” – на 600, без да се броят проектът на Европейския съюз за 170 сателита “ИРИС”, както и този на американската армия и агенцията за космическо развитие на САЩ – 300 до 500 сателита, допълва Хенри пред АФП.

Броят на сателитите над главите ни расте главоломно. През 2012 г. са разположени 121, през миналата година – 2714, а през първите два месеца на 2023 г. те вече са 380. Броят им вероятно ще надхвърли 24 000 през следващото десетилетие. Половината от тях ще са част от трите големи съзвездия, според предвижданията на специализираната компания “Юрокансълт”.

Съзвездието “Старлинк”, собственост на компания на Илон Мъск, вече има почти 3600 сателита и беше оторизирано през декември да разположи още 7500 от общо 30 000 сателита от второ поколение. “Старлинк” е вторият световен доставчик след историческия оператор “ХюсНет” на сателитен интернет с повече от 1 млн. клиенти.

Британският оператор “Уануеб”, който предстои да бъде купен от “Ютелсат”, реализира предпоследното изстрелване и разполагане в началото на март. Общият брой от 650 сателита ще бъде достигнат до края на март.

Дълго пазеният в тайна проект на “Амазон” – “Куипър”, ще разположи двата си първи прототипа през май като част от бъдещото си съзвездие от 3245 сателита. Трябва да действаме, за да разположим повече от половината си сателити до средата на 2026 г., в противен случай ще изгубим правата върху честотата, каза във вторник на пресконференция във Вашингтон Дейв Лимп, старши вицепрезидент на “Амазон”.

Търговските проекти на “Телесат” и “Ривада” още не са приключили процеса финансиране, но хората подценяват какво значение имат интересите на отделните държави, казва Кейлъб Хенри. Европейският проект “ИРИС” нямаше голямо значение до войната в Украйна. Тогава хората видяха какво прави “Старлинк” за украинската армия, допълва Хенри.

Геополитическата игра е ясна, казва Кейлъб Хенри. Европа е суверенна и няма да позволи ниската орбита да бъде колонизирана от останалите играчи.

Марк Данкбърг, президент на оператора “Вайъсет”, се безпокои от космическата конкуренция сред новите гиганти. “Ключов е въпросът за стабилността. Ниската орбита се запълва все повече.”

Днес никой не знае как ще реагира пазарът на увеличаващия се брой сателити, коментира Хенри.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *