Нов водопровод за 3 млн. от яз. „Йовковци“ спасява от суша Ресен

Селото ще е без вода още поне 3 г., протестите на местните тръгват наново

 

Правят нов водопровод, който да докара вода от язовир „Йовковци“ за бедстващото от безводие село Ресен. Избран е окончателен вариант на трасето, който ще е по-дълъг от предишния, но ще реши проблема на жителите на селото. Той ще е с дължина 10,5 км и ще избегне охранителната зона на архитектурния резерват Никополис ад Иструм, което беше причина проектът да бъде спрян, независимо че за изготвянето му бяха похарчени 27 000 лв. общински пари. Трасето започва от деривацията от Горна Оряховица за Полски Тръмбеш, а водопроводът, който ще се изгражда, е отклонение на този, свързващ язовира с двата града.

На среща при кмета Даниел Панов проектант, Цветан Йовчев и Васил Драганов от Инициативния комитет от Ресен и зам.-управителят на „ВиК Йовковци“ инж. Росен Трифонов са се обединили около предложеното ново трасе. То минава през три обекта на „Напоителни системи“, пресича територия и на „Басейнова дирекция“ – Плевен, както и три реки, но е най-оптимално. Даниел Панов е обещал, че ще съдейства за съгласувателните процедури с „Басейнова дирекция“, АПИ, „Напоителни системи“ и Община Горна Оряховица. Със съседната ни община ще се преговаря, защото водопроводът минава през общинска ливада на територията на община Горна Оряховица. В петък, 17 март, проектантът Иван Йовчев буквално ще обходи трасето със съответната апаратура, за да започне предпроектното проучване, заяви на среща с журналисти зам.-кметът Георги Камарашев. Една част от него е ясна, по-непознат е участъкът, който заобикаля Никополис ад Иструм. „В предпроектното проучване и съгласувателните писма ще добием пълна представа колко ще струва окончателното проектиране на обекта. След което за него ще обявим обществена поръчка, тъй като при всички случаи сумата ще надхвърли прага за директно възлагане“, уточни още Георги Камарашев. Неделима част от проекта е и количествено-стойностната сметка, така че едва тогава ще се разбере колко ще струва строителството. То се очаква да започне най-рано през пролетта на 2024 г., а сумата навярно ще надхвърли 3 млн. лева. Финансовите средства не са осигурени, ще се търси европейско и национално финансиране.

САМОТО ПРЕДПРОЕКТНО ПРОУЧВАНЕ ВЕРОЯТНО ЩЕ ОТНЕМЕ МЕСЕЦ, ТРЯБВА ВСЯКА ИНСТИТУЦИЯ ДА ПОДАДЕ ИЗХОДНИТЕ ДАННИ. Това вече са направили от ВиК.

„Нека да се знае, че ние не желаем да отнемаме водата от други селища по деривацията. Това е допълващо захранване, а не основно, за Ресен. Селото има собствено захранване, което не стига. Но имат достатъчно големи резервоари и идеята е чрез съответната електроника и автоматика това допълващо водозахранване да пълни резервоарите през нощта, когато другите села нямат тази консумация“, обясни още зам.-кметът.

Проблемът с недостига на вода в Ресен се изостри особено през последните две години, но датира още от 70-те години на миналия век, уточни Цветан Йовчев, председател на Инициативния комитет. Тогава селото е било на поплавъчен режим и никой не е знаел кога няма да има вода. Това положение продължило докъм 90-те години. Сега загубите на вода в Ресен са между 50 и 60%.

Въпреки удовлетворението, че е постигнато съгласие и е намерено окончателно трасе за довеждащия водопровод, протест в събота все пак ще има. Първо обаче на жителите на селото ще бъде разяснено какви решения са взети.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *