Анализ на храни с техника от последно поколение правиха в Гимназията по туризъм

Ученици приготвиха здравословен десерт с кисело мляко

 

Използването на NIR експресен анализатор за храни и хранителни продукти демонстрираха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. Бъдещите ресторантьори изследваха кисело мляко. Показаха част от възможностите на анализатора и своите умения за работа с него.

Представянето беше част от дейността на групата за занимания по интереси „Зелена химия“ с ръководител Галина Йорданова, която е учител по химия и биология, и във връзка със Световния ден на потребителя. Учениците от IX „в“ клас, специалност „Производство и обслужване в ЗХР“, и X „б“ клас, специалност „Кетъринг“, членове на клуба, представиха урока „Анализ на храни“.

Техните съученици от клуб „Кулинарни традиции и обичаи“ с ръководител Татяна Панайотова приготвиха здравословен десет с кисело мляко. Участници в урока бяха ученици от основните училища в града.

NIR експресният анализатор за храни и хранителни продукти е част от оборудването на лабораторията по технохимичен контрол, създадено по НП „Изграждане на STEM училищна среда“. В нея се провеждат часовете по химия и ООС и биология и ЗО за първи гимназиален етап. През следващата година същите ученици ще надграждат знанията и уменията си в часовете по микробиология на храни, като част от професионалната подготовка. По този начин завършващите направление „Ресторантьорство“ ще отговарят на изискванията на потребителите – работодатели и индивидуални клиенти.

В последно време все по-често работодателите се стремят да предлагат на своите служители здравословна храна, за да предпазят и съхранят тяхното здраве. Индивидуалните клиенти в заведенията за хранене и развлечения изискват информация от персонала за качествата на хранителните продукти, от които са приготвени ястията и по какъв начин тези качества са гарантирани и от самото заведение. Точно затова акцентът в проектното предложение на Гимназията по туризъм по НП „Изграждане на STEM училищна среда“ бе повишаване на уменията на бъдещите професионалисти в ресторантьорството при анализиране на хранителните продукти и храните за повишаване на работоспособността на хората чрез здравословно хранене, обясняват от училището.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *