Час при доктора: Д-р Цветан Дряновски: „Болестта сънна апнея води до задрямване зад волана, не я подценявайте!“

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ще срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл [email protected]


„Чувствам се непрекъснато изморена и недоспала. Не мисля, че това е пролетна умора, защото продължава от няколко месеца. Ходих на профилактичен преглед, правиха ми изследвания – няма никакви проблеми. Преди няколко дни прочетох, че все повече хора се оплакват от нарушен сън и това подсказва за сънна апнея. Към какъв специалист да се обърна и какво лечение е възможно да ми назначат?“, пита наша читателка в писмо до „Борба“. По темата разговаряхме със специалиста по белодробни болести д-р Цветан Дряновски.

Д-р Цветан Дряновски: „Болестта сънна апнея води до задрямване зад волана, не я подценявайте!“

 

Д-р Цветан Дряновски

„ОКОЛО 3 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СТРАДА ОТ СЪННА АПНЕЯ. Диагнозата се среща много по-често при мъжете, отколкото при жените. Огромна част от болните изобщо не подозират, че имат този здравословен проблем. Не са малко обаче тези, които знаят, че проявяват симптомите на нарушението на съня, но не обръщат внимание на тревожните индикации. Обикновено пациентите търсят медицинска помощ, когато болестта е в напреднала фаза“, заяви д-р Цветан Дряновски от Велико Търново, който е пулмолог и интернист.

Сънната апнея представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Последствията от тях са ниско ниво на кислорода в кръвта и нарушено качество на съня. При дългогодишно боледуване тези отклонения повишават риска от сърдечносъдови заболявания – инфаркт и инсулт, метаболитни нарушения – захарен диабет, висок холестерол, висока пикочна киселина, затлъстяване и централномозъчни нарушения.

„При тези пациенти прекъсването по време на 6-часов сън се случва над 100 пъти за интервал от поне 10 секунди. Това е хронично заболяване, което има два типа – обструктивен и централен. При първия мускулите в областта на гърлото се отпускат, при което горните дихателни пътища се запушват и притокът на въздух към белия дроб спира. При втория болният спира да диша, защото центърът на дишането в мозъка му блокира за известно време, а това води до блокиране на дихателната мускулатура“, обясни д-р Дряновски.

По думите му един от най-характерните симптоми на сънната апнея е хъркането. При някои то продължава с години и се счита за нещо напълно нормално. Други индикации за болестта са сутрешно главоболие, усещане, че все едно не си спал, след като току-що си се събудил, непрекъснато чувство за умора и внезапно заспиване по време на ежедневните дейности.

ЕДИН СЪВСЕМ ЕЛЕМЕНТАРЕН ТЕСТ МОЖЕ ДА ВИ ПОДСКАЖЕ ДАЛИ ТАЗИ ДИАГНОЗА Е ВАЛИДНА И ЗА ВАС. Ако отговорите положително на изброените въпроси, не бива да губите време, а трябва да потърсите медицинска помощ. Каква е вероятността на задремете при всички изброени ситуации – докато четете, гледате телевизия, стоите спокойно на публично място, пътувате повече от час, полегнали сте за почивка на обяд, говорите с някого, след като хапнете на обяд или в спряна кола поради улично задръстване или червен светофар?

„Сънната апнея е честа причина за автомобилни катастрофи. Водачът задрямва за секунди на волана и губи управлението на возилото. Това е свързано с прекомерната сънливост, характерна за заболяването. Лечението на болестта става чрез специални апарати, но може да се приложат и оперативни манипулации“, обясни пулмологът.

Уточни, че уредите действат на принципа на пневматична протеза и поддържат свободни дихателните пътища. Като при всяка хронична болест обаче лечението на сънната апнея изисква промяна в начина на живот на болния. Обикновено страдащите от това нарушение имат наднормено тегло. Резултатите от терапията няма как да настъпят, ако пациентът не съдейства чрез отслабване.

Когато болестта е в по-сериозна фаза, лечението е комплексно и се назначава от пулмолог, кардиолог и невролог. Оперативното лечение се прилага от специалисти по УНГ и представлява лазерно освобождаване на пречката в горните дихателни пътища.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *