Водещи новиниПавликениСъдби

Мъжкото момиче Силвия Дечева ръководи 17 мъже в доброволния отряд в Павликени

Юристката и служителка в Община Павликени Силвия Дечева е начело на доброволното формирование в Павликени от самото му създаване през 2015 г. и макар че й е задължение, казва, че и при други обстоятелства пак би се включила. Тя е в него от сформирането му през 2015 г., иначе нейният ресор е „Управление при кризи“. Не че не страхува, просто обича да помага на хората. Освен това я привличат рискът и адреналинът. Формированието е с почти пълен капацитет и е от 19 души – всички клинично здрави и психически пригодни за отговорната работа, с която са се заели. А именно – да помагат при различни бедствия като пожари, наводнения и други трудни ситуации, в които може да попадне населението. Най-младият е на 24 години, а най-възрастният – на 55. Доскоро в отряда били две жени, но семейни ангажименти отказали едната. Общински съветник плувец, кметове, шофьори, двама бивши пожарникари са част от разнообразните професионални занимания на членовете му. Всички обединени от мисълта, че бедите могат да стигнат всеки от тях и е добре, ако има кой да помогне. А сега те са готови да помагат на другите. От миналата година не им се е налагало да влизат в „бойна“ обстановка, но през 2017 г. отрядът участвал в гасенето на голям горски пожар в сухиндолското село Красно градище.

Всеки от доброволците сключва граждански договор, а заплащането е на излизане и по часова ставка, съобразена с минималната заплата. Първоначално договорите били година за година, а сега вече са безсрочни, обяснява Силвия Дечева. Разбира се, всеки може да се откаже, ако прецени, че се налага. Всички имат застраховка „Живот“ и добра екипировка, осигурена от Общината, преминали са първоначален курс на обучение в БЧК. Редовно правят и тренировъчни обучения, за да поддържат форма.

От няколко месеца доброволното формирование в Павликени разполага с високопроходим пикап, особено нужен при пожари. Той постепенно се оборудва с всичко необходимо – помпа, цистерна за вода и т. н.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *