Организират кръводарителска акция в старата столица

РОТАРАКТ КЛУБ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОРГАНИЗИРА ТРАДИЦИОННАТА СИ ИНИЦИАТИВА „В КРЪВТА ТИ Е ДА СПАСЯВАШ ЖИВОТИ“. Кампанията е в подкрепа на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Целта е да се осигурят количества за запълване на необходимия резерв от животворна течност в звеното, обслужващо пациенти от всички общини в региона.

Инициаторите на акцията напомнят, че процедурата е полезна и за самия кръводарител, защото намалява риска от мозъчни и сърдечни удари. Освен това при манипулацията се провежда безплатно изследване на кръвта и скрининг за хепатит B и C, СПИН и сифилис.

Желаещите да се включат в кампанията следва да са на възраст между 18 и 60 години, напълно здрави и с тегло над 50 кг. Не бива да са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди интервенцията. Разликата между две кръводарявания трябва да е поне 60 дни. Желаещите трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

Инициативата „В кръвта ти е да спасяваш животи“ ще се състои на 25 март на II етаж в МОЛ Велико Търново между 10:00 и 13:00 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *