След райския газ, тийнейджъри се насочиха към нова опасна мода – снус

ПОРЕДНА ОПАСНА МОДА НАШУМЯ СРЕД ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ, АЛАРМИРАТ ОТ ОД МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Подрастващи употребяват т.н. снус, който носи сериозни рискове за здравето. Продуктът представлява никотинови торбички, които се поставят под горната устна и веществото в тях се усвоява в устната кухина за около 40 минути. След това опаковката трябва да се изхвърли. Лесно може да се стигне до предозиране, което от своя страна предизвиква интоксикация. При такива състояния задължително трябва да се окаже спешна медицинска помощ.

Снусът е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, но въпреки това младежите успяват да се сдобият с него. Артикулът се продава в почти всеки магазин за алкохол и цигари. В различни сайтове продуктът се рекламира като модерна алтернатива на тютюнопушенето и се уточнява, че носи минимален риск за здравето.

От полицията съобщават, че тийнейджърите устройват снус състезания по издръжливост, с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си. В областта вече има случаи на младежи стигнали до болнични заведения след употребата на продукта.

Медиците обясняват, че никотиновите торбички водят до пристрастяване и продължителната им употребата крие опасност от негативни промени на устната лигавица, рак на устната кухина, сърдечно-съдови проблеми и т.н.

„Апелираме към родители, учители и търговци да проявяват повече отговорност и бдителност, да разговарят с подрастващите и да им разясняват опасността от приема на снус, за която често пъти децата дори не подозират“, призовават от полицията.

Нашумяването на никотиновите торбички настъпва след затишието на райския газ, за чието ограничаване държавата взе спешни мерки миналата година.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *