Водещи новиниОбщество

Търновският суджук стана защитен продукт в Европейския съюз

ТЪРНОВСКИЯТ СУДЖУК БЕ ОБЯВЕН ЗА ПРОДУКТ С ТРАДИЦИОННО СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Вписването в регистъра бе направено на 16 март 2023 г. и това дава право оттук нататък колбасът да се обозначава със специален европейски знак върху опаковката. Символът ще защитава местния деликатес от фалшифициране и злоупотреба.

Търновският суджук се приготвя от раздробено прясно месо, натурални материали и с естествена обвивка.

Произвежда се повече от 50 години чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.

Инициативата за регистрация на наименованието е на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което е подало заявление в земеделското министерство през 2020 г. В документацията, изпратена от организацията, е уточнено, че

историята за рецептата на колбаса започва още от далечното минало на Второто българско царство,

чиято столица е Търново. Според историците в града е имало кланица с месопреработка и основно производство на суджуци и други месни продукти.

От сдружението уточняват, че традиционният вкус на търновския суджук се дължи на специфичните подправки – черен или бял пипер, бахар, кардамон и чубрица.

Това е седмата храна, регистрирана от България като традиционен продукт, и класира страната ни на второ място по брой уникални деликатеси в Обединението на страните членки от Стария континент. Освен търновския суджук европейска защита на деликатес от региона има и горнооряховският суджук.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Търновският суджук стана защитен продукт в Европейския съюз

  • Историята на рецептата е много различна от сегашният , така да се нарече суджук. Всички по стари хора си спомнят вкуса на истинския суджук. А сега на нищо не прилича. Месото е вносно, безвкусно, с примеси на всичко каквото им попадне. Не знам как са спечелени титлите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *