„Царевец“ и още 20 обекта в страната светват в зелено по повод Деня на св. Патрик

На 16 и 17 март в инициативата на Посолството на Ирландия се включват 12 града в България

Инициативата се реализира с подкрепата на областните администрации на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Бургас, Благоевград и Габрово. В София в зелено ще светнат Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Столичната библиотека, Централният военен клуб, Софийската опера и балет, сградата на Посолството на Ирландия и статуята на Св. София. В Пловдив – Амфитеатърът, а в Бургас – мостът. Крепостта „Царевец“ ще бъде осветена във Велико Търново, а в Шумен сградите на театъра и паметника „Създатели на българската държава“. Във Видин в зелено ще бъдат осветени кулата „Баба Вида“ и градската галерия. Несебър ще освети вятърната мелница в града, Трявна – часовниковата кула. В Габрово и Копривщица – сградите на общината и гимназията.
Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива на Ирландия за осветяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик. До момента над 680 сгради по целия свят са осветявани в този цвят.
По повод празника две от пътуващите изложби на посолството, посветени на ирландските автори Самюел Бекет и Джеймс Джойс ще бъдат изложение в Трявна и Велико Търново, пише още в съобщението.
Свети Патрик бил християнски мисионер и е покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците езичници в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината е символ на Ирландия. Мисията му там продължава 30 години. След това се оттегля в окръг Даун, където умира на 17 март 461. Това е датата, която се чества като Ден на Свети Патрик.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *