Водещи новиниСъдби

В края на 70-те години Иван Гинджов асфалтира центъра на Велико Търново

Предложението му дал Иван Миев, който отговарял за почистването на града

 

Иван Миев отговаря за почистването на Търново цели 13 години.

Асфалтирането на централните улици във Велико Търново е дело на кмета Иван Гинджов, който ръководил старата столица по онова време. Освен за удобство на автомобилите и градския транспорт полагането на асфалт било и във връзка с по-добрата хигиена на града.

До този момент всички улици били с паважна настилка. Това, от една страна, придавало автентичен вид на централната градска част, но от друга, създавало сериозни проблеми на цистерните, които всеки ден трябвало да мият улиците.

Отговорникът за почистването на града по онова време бил Иван Миев. Лично той предложил на кмета да бъде положен асфалт, което да улесни миенето.

„Дотогава цистерните миеха, но от разстоянието между паветата излизаше кал. Когато се асфалтираха улиците, градът светна. Лично му дадох това предложение на Иван Гинджов, когато ме покани на разговор за чистотата на града. Попита ме какво може да се направи Велико Търново да стане по-чисто“, разказа за проведения разговор Иван Миев.

По спомените му първата асфалтирана улица е „Христо Ботев“, а отдолу остават паветата. По-късно са направени и останалите централни улици. Последният ремонт на отсечките е през 2013-2014 година, когато беше подменена настилката на „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Христо Ботев“, а след няколко години и на главната „Васил Левски“.

Фотографии на покойния журналист Ангел Великов, с които „Борба“ разполага, са запечатали големите ремонтни дейности в края на 70-те години. Там ясно се вижда подготовката за асфалтиране на основните улици в центъра на града.

А самият Иван Миев е ръководил почистването на града цели 13 години. В този период Велико Търново е 10 пъти първенец на страната в класацията за най-чист град. Тогава улиците на града се миели всеки ден по график.

Иван Миев получавал признанието на всички градоначалници, с които е работил до 1988 г. Иван Генджов, Драгни Драгнев и инж. Димитър Здравков ценели високо неговата работа. Тайната на успеха била в колектива и в мотивацията. Миев често осигурявал на служителите и работниците екскурзии. Самият той получавал такива награди за добре свършена работа и най-малко 20 пъти е посещавал Русия, ГДР и други страни. Освен всичко друго работниците се хранели безплатно.

18 инспектори отговаряли за отделни райони във Велико Търново и контролирали качеството на почистването. А самият Иван Миев ставал в 5 часа сутринта и със служебната кола обикалял целия град. На оперативката сутринта разказвал къде е видял проблеми и работниците веднага се справяли със задачите. Под ръководството на Иван Миев града почиствали 450 души.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Ангел ВЕЛИКОВ

2 thoughts on “В края на 70-те години Иван Гинджов асфалтира центъра на Велико Търново

  • Само добро са правили едно време, да остане и до днес, а сега нищо не правят, а ако направят нещо от ден до пладне както се казва. Лоши и евтини материали, за да остане повече за тях. Не знам как приемат техниците такова качество. Чудеса.

    Отговор
  • Голяма гордост че е асфалтирал града.С паветата си беше по-добре!Един малоумник за да му е удобно разваля нещо и други страдат 50 години след това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *