Проф. д.н. Севдалина Димитрова: „Време е за изход от кризата и преодоляване на неравенството в обществото“

Проф. д.н. Севдалина Димитрова – Енева е завършила Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, специалност „Счетоводна отчетност“. Професор е в Института за научна и иновационна дейност на Национален военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. През 2011 г. е избрана за професор в професионално направление „Национална сигурност“. През 2013 г. е защитила дисертационен труд за научна степен „доктор на науките“. От 2016 г. е професор и в професионално направление „Администрация и управление“. Автор е на над 390 научни публикации, в т.ч. голям докторски труд, 10 монографии, 25 студии, статии и научни доклади у нас и в чужбина, 16 учебника и 1 учебно пособие – в областта на управлението на ресурсите за сигурност и отбрана, счетоводството, финансите, академичното писане, устойчивото развитие, екологията и нейните икономически аспекти, маркетинга, логистиката, образованието и други. Научен ръководител е на 15 докторанти. От 2015 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки, сигурност и отбрана при Националната агенция по оценяване и акредитация. Член е на научния борд на списание Geopolitika – Румъния. Носител е на Дамски кръст „За вярна служба под знамената“ от министъра на отбраната, награден знак „Принос към Министерството на отбраната“ – 2012, от министъра на отбраната, грамоти Egregia CUM LAUDE и MAXIMA CUM LAUDE, Старопрестолна грамота на кмета на община Велико Търново.


Повече от 30 години, откакто страната ни пое по пътя на така нареченото демократично общество и пазарна икономика, понятията кризи, доходи, социални проблеми, неравенство, пандемии все по-често съпътстват ежедневието ни. Страната ни е обхваната от многопластови и редуващи се кризи, инфлационни процеси, ниски доходи и пенсии, високи цени на жизненоважни стоки, лекарства, услуги. Задълбочиха се икономическите, социалните, политическите, образователните, здравните и др. неравенства. Не можем да приемем бедността, дилемата за ежедневното ни оцеляване и дали утрешния ден ще можем да си платим сметките, да си купим храна, да сме на топло и т.н. за нормалност. Свидетели сме на законодателно безхаберие в последния парламент, който не прие ключови закони за противодействие на корупцията и кризите, за възможността да получим финансова инжекция по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Оставиха страната ни без бюджет, без възможност за индексиране на доходите и пенсиите. Стигна се до неимоверни измерения на задълбочаващото се неравенство, което заема най-високи нива сред страните – членки на ЕС – над 40% при средни нива около 15 – 20% за Съюза. Паралелно с това нарасна делът на тези в политиката, които с пари си купуват власт, медии, съд и прокуратура и т.н. Време е да стопираме кризите, за да преодолеем неравенството. Има редица механизми и инструменти за това, в основата на които е приемането на ключовите закони и провеждането на жизненоважни реформи в данъчната и социалната система, пенсионна реформа, здравна реформа, повишаване на качеството на образованието и обучението, като се започне от най-ранната детска възраст, повишаване културното ниво на нацията, преодоляване на крайно задълбочените различия и разнобой в обществото. Заставаме пред вас не с празни и клиширани обещания, а с отговорност, мъдрост, знания и умения в битката за изход от кризата, преодоляване и недопускане в бъдеще на неравенствата и коректив на корупцията, заслепеността от алчност и слугинаж на немалка част от т. нар. политически елит, неговата корупционна обвързаност и зависимост. Време е да започнем да решаваме проблемите с разум и отговорност. Затова ви призоваваме – идете до урните, гласувайте! Само така можем да осъществим жизненоважните реформи и да започнем да изплуваме от кризите! В наши ръце е да съхраним хубавата ни татковина, да възродим българския дух, за да пребъде България!

3 thoughts on “Проф. д.н. Севдалина Димитрова: „Време е за изход от кризата и преодоляване на неравенството в обществото“

 • 17.03.2023 в 11:33
  Permalink

  Това всички го знаят , защо не се прилага .

  Отговор
  • 19.03.2023 в 16:30
   Permalink

   Защото Кака Севдалина е Гуру на всички плагиати в Централна Северна България. Госпожата има цехче за фабрикуване на дисертации. Парчето върви в диапазона 2-3 бона. Потребители на нейните услуги са кмета д-р Панов, Деан Хаджийски и други видни гербачи. Във ВТУ също има нейни потребители. Госпожата не се радва на силен интерес в Свищов. Там си я знаят.

   Отговор
 • 21.03.2023 в 15:00
  Permalink

  От коя партия е тази лелка? Защо най-важното не казвате??

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *