Предприемчиви търновци купуват кокошки, вместо да плащат за скъпи яйца за Великден

ИНТЕРЕС КЪМ КУПУВАНЕ НА КОКОШКИ НОСАЧКИ СЕ НАБЛЮДАВА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Жители на старата столица и региона рязко се ориентираха към необичайната инвестиция с идеята да облекчат разходите за предстоящия Великден. Първи крак повлякоха софиянци в хрумването за домашно производство на яйца, а примера им моментално бе последван и от местните хора.

В специализираните агросайтове и борси преобладават офертите за продажба и търсене на кокошки носачки. Във Великотърновско цената за снасящата домашна птица ненадвишава 20 лв. Една от най-изгодните обяви е на фермер от Полски Тръмбеш, който предлага пернатите за по 10 лв./бр. Най-предпочитана за купуване е породата „Ломан браун“ заради високата си производителност. Този вид може да снесе до 400 яйца годишно.

Проста сметка показва, че инвестицията в кокошки носачки ще има възвръщаемост моментално, тъй като в настоящия момент една опаковка с 10 яйца от размер L се продава в търговската мрежа на цена около 5,50 лв. – 6 лв.

Във форумите избралите да пробват с отглеждането на пернати обясняват, че 10-килограмов чувал смеска царевица, жито и слънчоглед струва 10 лв. и с него могат да се изхранят около 10 кокошки за половин месец. Тъй като повечето от новобранците в животновъдството са избрали да гледат кокошките в своите селски имоти, обикновено използват автоматични хранилки и навестяват крилатите само през уикенда. Тогава ходят да приберат яйцата и да ги пуснат на паша в двора.

Новоизлюпените фермери съветват тези, които са решили да последват идеята, да осигурят щайги с добре закрепено в тях меко покритие, за да гарантират оцеляването на яйцата.

Галина ГЕОРГИЕВА

6 thoughts on “Предприемчиви търновци купуват кокошки, вместо да плащат за скъпи яйца за Великден

 • 17.03.2023 в 11:46
  Permalink

  Вие „избихте рибата“, както се казва. Все по-често се срещат статии, както и ТВ предавания, където се говорят непроверени факти. Проверете-и тогава пишете. Една кокошка снася САМО по 1 яйце дневно. Така че при година с 365 дни, няма как кокошка /от каквато и са е порода/, да снася по над 400 яйца годишно!!! Щеше да е смешно, но май е тъжно.

  Отговор
 • 17.03.2023 в 20:37
  Permalink

  В Павликени в някои магазини едно яйце М размер е 65 ст.

  Отговор
 • 17.03.2023 в 20:58
  Permalink

  Кокошите породи нямат „производителност“. Различават се по „носливост“. Снасяне – повече или по-малко, на яйца.

  Отговор
 • 17.03.2023 в 23:05
  Permalink

  Продавам женски петли!Снасят по 500-550 яйца на месец!Цена 6 лева перото!

  Отговор
 • 18.03.2023 в 10:38
  Permalink

  Глупостите ви са безкрайни гледам във Търново терасите са пълни с кокошки.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *