Забава и знание

Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания

Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания, съобщи изданието „Медикъл Експрес“, позовавайки се на изследване на учени от медицинското училище към университета Харвард.

Резултатите са публикувани в сп. „Нейчър Медисин“ и обхващат анализ на данни, събирани в продължение на 32 години от 205 852 участници на възраст между 25 и 75 годишна възраст. От тях 162 667 са жени, а 43 185 са мъже. Те периодично са давали информация за начина си на живот, медицинската си история, хранителните си навици. Медианата на проучването проследява 26 години от живота на всеки участник. Наблюдавани са 44 975 случая на развитие на хронични заболявания, 12 962 заболявания на сърдечносъдовата система, 18 615 случая на диабет и 17 909 онкологични заболявания.

Участниците в проучването не са се придържали изрично към препоръчани диети, но изследването сравнява резултатите при спазване на няколко модела – алтернативен индекс на здравословното хранене, средиземноморска диета, диетичен режим за понижаване на кръвното налягане, редукция на риска от развитие на диабет, хранителен режим с преобладаващи растителни продукти, диетичен индекс на хиперинсулинемия, противовъзпалителен режим, противоракова диета на американския институт за изследвания на рака.

Според резултатите, независимо от типа хранителен режим на отделните участници, спазването на диета спомага за ограничаване на рисковете като цяло. Участници, спазвали режим за снижаване на риска от възпаления, високи нива на инсулин или диабет, са по-нискорискови и за развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания или рак.

Някои хранителни групи са свързани с лоши последствия за здравето. Хроничните заболявания често са свързани с хранителен режим, включващ колбаси, енергийни напитки, червено месо, пържени картофи, яйца.

Консумацията на кафе, пълнозърнести изделия, вино, десерти се свързва със снижаване на риска от развитие на хронични заболявания.

Трябва да се има предвид, че това са резултати, взети от различни диетични режими, свързани с различни хранителни стратегии за избягване на рискове. Няма диета, базирана на кафе, пълнозърнести продукти, вино и десерти, от които може да се избира.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *