Горещи новиниОбщество

Над 100 души излязоха на протест срещу безводието в Ресен

Над 100 души се събраха в центъра на Ресен, за да протестират срещу безводието в селото. В най-голямото великотърновско село дойдоха и жители на няколко съседни села, които също се притесняват от режим на водата.

Организатори на протеста бяха от местната  гражданската инициатива „Живей чисто в село Ресен“. В дни на предизборна кампания те се разграничиха от всички политически сили и заявиха, че настояват единствено за качествено водоснабдяване.

Проблемите с водата в селото са още от миналия век, въпреки че край селото текат няколко реки, а под земята се намира голямо находище на минерални води. През 70-те години селото било на поплавъчен режим, а кризата се изостря през последните две години. Според запознати загубите на вода по остарялата мрежа са 70 %, а в селото няма вода дори по 15 часа в денонощието.

Преди две години в Ресен се провежда общоселско събрание, на което местната власт обещава да съдейства за разрешаване на проблема. До днес обаче той стои на дневен ред, а по време на протеста нямаше представители на Общината. От местната инициативна група са категорични, че проблемът е неглижиран и е минало прекалено много време.

„Не ни чуват, игнорират ни и ни неглижират. Селото е изпаднало в абсолютна бъркотия. Липсата на вода е нещо изключително нелепо, това се протака изключително дълго. От септември няма никой отговорен по темата. Трябва някой веднъж да дойде и да свърши някаква работа. Не знам колко би струвало да има вода, никой не може да свърши работата на Общината, защото ние не сме експерти. Не може да ми казват, че ако се направи водопровод до Ресен,  ще се спре налягането за другите села. Не предлагат никакво решение, само празни обещания“, категорична е Изабел Ангелова, която е част от местната гражданска инициатива.

По думите й това е първият от многото протести, които ще бъдат проведени, ако не се стигне до решение на проблема с безводието.

Според ВиК решението е селото да бъде допълнително снабдено с водопровод от язовир „Йовковци“, като се запази и сега действащия водоизточник и така да се поддържа нивото на двата резервоара. От МРРБ са изпратили писмо до Общината, в което посочват, че е възможно цялостно, а не само частично водоснабдяване от язовир „Йовковци“. В кореспонденцията се посочват и  начини за финансиране. Един от тях е Община Велико Търново да потърси средства, включително чрез кандидатстване за финансиране от бюджета на МРРБ. За целта е необходимо Общината да подаде писмено заявление до ведомството с подробна информация за проектната готовност, наличие на разрешение за строеж, размер на нужните средства.

На проведена среща в Общината са  присъствали и представители на проектанта, които  извършат обследване, а впоследствие и проектиране на възможно трасе за водопровода. За да бъде спестено време, е предложено договорът за изработване на парцеларен план на трасето и договорът за изработването на инвестиционен проект да се сключат от Кметство Ресен.

На 12 декември 2021 г. договорите са сключени. Този  за парцеларния план е за 10 200 лв., а за проектантските услуги и авторски надзор – 35 400 лв. Те започват да се изпълняват от началото на 2022 г., но се оказва, че липсват технически данни от ВиК оператора за точка на включване, диаметър на тръбите и  налягане. В края на януари е изпратено официално искане до ВиК за тези данни. Отговорът идва в последния възможен ден от законовия срок и е отрицателен. Официално поисканите данни са отказани с аргумента, че проектът е немислим, ако не се подмени амортизираната вътрешна мрежа на селото.

Макар и без изходни данни от ВиК, проектиране на трасе за довеждащ водопровод се случва. След смяната на шефа на ВиК е предоставена и необходимата информация с условието, че действително е необходима подмяна на водопреносната мрежа в селото. През есента се разбира, че трасето трябва да премине през архитектурния резерват „Никополис ад Иструм”, което шокира хората от селото и ситуацията става патова.

Директорът на Регионалния исторически музей излиза със становище, че в частта от трасето, преминаваща през резервата, трябва предварително да се извършат археологически разкопки, а в други две части трябва да се копае под наблюдение на археолози. Проектните дейности спират, а на 1 декември 2022 г. договорите между Кметството и проектанта официално са прекратени по взаимно съгласие.  Платени са 16 800 лв. хонорари на проектантите и 10 200 лв. за парцеларни планове на невъзможно трасе.

„Най-прякото трасе от деривацията е през охранителната зона на Никополис ад Иструм – не през самия археологически резерват, както некоректно се твърди. До Никополис трасето е уточнено, но за да не се бави цялата процедура, разгледахме два алтернативни начина за заобикаляне на охранителната зона. Това значи около 2 км удължаване, но реално ще се спестят и време, а и средства“, твърди зам.-кметът  проф. Георги Камарашев.

Средства за изграждането ще се търсят както от държавата, така и чрез европейските фондове.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: авторът

One thought on “Над 100 души излязоха на протест срещу безводието в Ресен

  • Проектантите много тарикатски взеха сумата и прекараха трасето през Никополис ад Иструм. Другите тарикати развалят договора по взаимно съгласие. Остава само като стане готовият проект от ОС да го прегласуват за Асенова маала

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *