Пламен Иванов и Мирослав Маринов представиха изложбата си „Апокалипсис по Рихтер“

40 ФОТОГРАФИИ, В КОИТО ПОКАЗВАТ ОПУСТОШЕНИЯ ЖИВОТ НА 13 МИЛИОНА ДУШИ В ДВЕ ПРОВИНЦИИ В ТУРЦИЯ ПРЕДСТАВЯТ В СЪВМЕСТНАТА СИ ИЗЛОЖБА видеооператорът от Нова телевизия Пламен Иванов и Мирослав Маринов, инспектор в сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново. Експозицията им, наречена „Апокалипсис по Рихтер“ е подредена в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.
С прожекцията на десетминутен филм за ужаса, който са преживели хората в един от най-засегнатите от земетресението район – град Антакия, беше открита изложбата. Кадрите във филма са дело на Пламен Иванов, който е бил командирован в Турция на 13 февруари заедно с кореспондента на Нова телевизия Мартин Иванов.


„Ужас и трагедия. Това са думите, които изникват в съзнанието ми, щом си спомня за разрушенията, за хората, останали на улицата, за мъката в очите им. Отразявали сме с Мартин много природни катаклизми – наводнения, пожари, сняг, но бедствие от такъв мащаб – за първи път“, признава Пламен Иванов.
„Към неговите думи аз ще прибавя и думата „безпомощност“. Така се чувствах в първите минути, когато застанах пред разрушенията. После помагахме, направихме всичко по силите си и съм убеден, че бяхме полезни, но в самото начало усещането е, че си нищожен, че нищо не можеш да направиш, когато природата е решила да преобърне живота ти наопаки“, коментира и Мирослав Маринов, който беше част от българската спасителна мисия, тръгнала за Турция още в първия ден след земетресението. Комисар Маринов е участник в поредица от спасителни мисии. Помагал е в Турция и при разрушителното земетресение през 1999 г., но признава, че такава трагедия не се вижда често и не се забравя никога.


Близо 1500 снимки е направил Пламен Иванов. Толкова са кадрите и на Мирослав Маринов. Въпреки огромното количество снимки, и двамата казват, че нито за секунда не са помислили да снимат трупове и по този начин да търсят популярност. В изложбата и двамата участват с по 20 кадъра, които са копирани в ателието на фотографа Стефан Русанов „Зенит“. Стефан Русанов е инициатор на изложбата, организатор е Мартин Георгиев, а двамата са получили подкрепата на Община Горна Оряховица, Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението и Съюза на журналистите.


Главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, комисар Красимир Кръстев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, областният управител Георги Гугучков, заместник-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, както и много колеги и приятели на Пламен и Мирослав уважиха откриването на изложбата. Сред гостите бяха и малките балеринки от балет „Грация“, които връчиха на двата автори по една статуетка – микрофон с криле.
Експозицията ще остане подредена в галерията до 22 март. След това снимките на Мирослав Маринов ще останат в службата му в Горна Оряховица, а фотосите на Пламен Иванов ще заминат за музея на ГДПБЗН в София.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *