Двама души заживяха в напълно обезлюденото село Клъшка река

ДВАМА ДУШИ ИЗБРАХА ДА ЖИВЕЯТ ЗА ПОСТОЯННО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО КЛЪШКА РЕКА, което много дълго време бе част от мрачната статистика за напълно обезлюдени малки населени места в областта. За любопитния случай става ясно от годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Велико Търново. По думите на Янко Първанов, който е кметски наместник на съседното село Вонеща вода, става дума за двама мъже, които са се върнали да обитават наследствени имоти в Клъшка река.

„И двамата са на 75 години. Вторник и четвъртък ходят да си пазаруват хляб и храна от магазина в съседното село Райковци. Пътят, който свързва двете населени места, е калдъръмен. Самото село Клъшка река се намира в котловина, тук-там обхватът на мобилните оператори се губи“, обясни Първанов.

Той уточни, че в Клъшка река много често се отбива и възрастна жена, която отглежда пчели в свой имот в селото. Къща там има още един мъж на около 50 години, който значително по-рядко идва да я навестява.

Клъшка река се намира на 37 км от Велико Търново и е съвсем близо до Прохода на републиката. Счита се, че то е едно от най-старите в района и възниква при падането на Второто българско царство под турско робство. Според историци от региона са излезли много знайни и незнайни хайдути и войводи.

„Пандемията накара много хора да преоткрият очарованието на селата. Интересът към малките населени места се повиши, но семействата отказват да сменят адресната си регистрация заради евентуални пречки при избор на училище и детска градина за децата“, допълни Първанов.

Данните от доклада на интегрирания план показват, че с нови жители са също и селата Буковец, Ветринци, Войнежа, Вонеща вода, Големаните, Дечковци, Дичин, Емен, Кладни дял, Нацовци и Шереметя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: wikemapiq.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *