Когато е било възможно да се стигне до София за 40 минути и 12 лв.

Летището в Горна Оряховица е извършвало полети до столицата по три пъти на ден

 

Как пътувате до София? Въпрос, на който повечето читатели ще отговорят, че стигат с автобус или кола. Други, все по-малко, ще споделят, че предпочитат влак. Четвърта възможност просто не съществува. Но до края на 80-те години жителите на триградието са обичали да ходят на пазар и по работа в София, връщайки се след няколко часа. Това, разбира се, е било възможно единствено с българските авиолинии и модерното за времето си летище в Горна Оряховица. Със сигурност по-възрастните читатели въздишат по загубеното удобство, а младите се подсмихват недоверчиво.

 

ЗА 40 МИНУТИ ДО СТОЛИЦАТА

 

Истината обаче е факт, макар и всичко вече да е история, която трудно ще стане реалност отново в днешни дни. До 1989 година националният авиопревозвач „Балкан“ е поддържал най-гъстата мрежа от вътрешни полети в Европа. София – Видин, София – Русе, София – Силистра, София – Търговище, София – Варна, София – Бургас, София – Кърджали, София – Стара Загора и София – Горна Оряховица са били от редовните линии, изпълнявани в продължение на десетилетия. За щастие на всички жители от област Велико Търново, родната ни авиокомпания е поддържала цели три полета на ден от железничарския град до столицата. Това е давало възможност на хиляди жители от региона да тръгват сутрин за София, а след като свършат работа, да се приберат в ранния следобед вкъщи. Всъщност полетът до София е бил не повече от 40 минути.

 

12 ЛВ. СА БИЛИ СЕРИОЗНА СУМА ПРЕЗ 80-ТЕ

 

12 лв. е струвал билетът за София от Горна Оряховица. Сега тази сума изглежда малка, но през 80-те години на миналия век си е била сериозна цифра, защото повечето хора са получавали заплати около 150 – 200 лв. Въпреки това пътуването със самолет е било предпочитано от мнозина, а билетите са свършвали бързо. На гишетата често се извивали опашки, а загубените билети не се възстановявали. Това бил един от минусите на докомпютърната ера.  В средата на 80-те е въведена видеорезервационна система „Габриел“, която се явява предшественик на компютърните.

 

СЪС САМОЛЕТ НА МОРЕТО

 

В различни периоди от съществуването на граждански полети в Горна Оряховица е имало и линии до Варна и Бургас. Те са били пускани през лятото, а пътят до морето е бил приблизително толкова, колкото и до столицата. Много семейства са се възползвали от удобствата на това пътуване и с по няколко сака тръгвали за родното Черноморие. Цените на билетите били твърди и не се променяли в зависимост от това колко дни преди полета са били закупени. Нещо, което днес е от огромно значение.

 

„АН 24“ ОБСЛУЖВАЛ ПОЛЕТИТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Ан 24 е обслужвал линиите до столицата

„Ан 24“ е самолетът, който най-често е летял от Горна Оряховица до София. Други самолети, които са излитали от железничарския град, са „Ту-134“, „Ил-18“ и „Як-40“. Интересното е, че България е ползвала и хеликоптери за осъществяване на полети до Кърджали, където се е използвал вертолетът „Ми 8“. Самолетът „Ан 24“ е побирал около 50 души на борда. Това е и причината да е ползван най-често за полети до по-малките градове като Горна Оряховица. Нямало особени удобства, но условията наподобявали тези на днешните нискобюджетни авиокомпании.

Михаил МИХАЛЕВ

13 thoughts on “Когато е било възможно да се стигне до София за 40 минути и 12 лв.

 • 22.03.2023 в 10:09
  Permalink

  Да истина е. Работех по преброяването. С важните документи вземах такси, самолета , пак такси и за около час бяха в министерството.
  Защо се получава, че вместо да се развиваме надграждаме, усъвършенстваме ние вървим точно на обратното. Всичко съсипахме, некачествени материали и равота. Продадени фабрики на не специалисти по дадените производства. Всичко това е заради алчността на хората. За пари.

  Отговор
 • 22.03.2023 в 10:58
  Permalink

  И това е била още една бездънните ями за пари, които после са довели до 3 (малко хора го знаят това) фалита на държавата. Имало го е, хората са летяли да си начешат крастата и да усетят тръпката от летенето, но след време е излязло на загуба. И е почнало наливане на пари за да се поддържа живо това за престиж. Икономиката не работи така.

  Отговор
  • 22.03.2023 в 12:53
   Permalink

   Пътували са правоимащите гъзолизци,обикновения гражданин не е можел да си го позволи.за това сега се сещат за тези придобивки от соца.безплатните обяди свършиха другари и другарки събудете се 89г отдавна мина.

   Отговор
   • 22.03.2023 в 21:01
    Permalink

    Малък ………. или голям глупак си дрисльо.Явно хабер си нямаш от онова време.Лично аз работех за минимална заплата,но ако се наложеше взимах от приятели защото родителите ми се нуждаеха от лекарства ,които ги имаше в София.

   • 23.03.2023 в 4:41
    Permalink

    Въпрос на сметка! Не съм бил партиен кадър никога , нито „гъзолизец“, а работник в “ Хан Крум“ гр.Търговище.Пътувал съм със самолет от Търговище до София и обратно няколко пъти. Цената на билета беше 16 лв в посока или 32лв отиване и връщане . С трансфера до летищата и полета са 2 ч отиване и 2 ч връщане. С експресен влак са 7 часа в посока и 12 лв. За един ден не успяваш да си свършиш работата и се налага нощувка , което си беше още 10-12 лв или се убиваш от път през нощта за да не нащуваш в София и става 24 лв в двете посоки , ако не нощуваш. С кола се пътуваше около 5 ч-325 км ( магистралата беше до Правец) . Ладите си харчеха около 10л./100км. или 65 литра по 0,60 лв= 39 лв и пак се тръгваше в 4 -5 сутринта за да си към 10 в София. С колата се комбинираха хората са да си поделят разхода и с 2-3-4-5 човека си струваше.

  • 22.03.2023 в 13:29
   Permalink

   1.Правиш ли разлика между планова икономика и такава със свободен пазар ?
   2. Как реши, че вътрешните авиолинии са на загуба?Те са били част от БГА Балкан, която пък е била един от големите вносители на валута за икономиката на страната тогава…
   3. Аз лично съм пътувал (макар и само на 12 години) с тази линия и мога да кажа, че полета беше около 30-35 мин…

   Отговор
 • 22.03.2023 в 11:26
  Permalink

  12 лева беше килограм хубава луканка, примерно 50 лева сега. Радо, разгледай цените на Ryanair между Букурещ и София и кажи нещо за основите на пазарната икономика. Michael O’Leary може да питаш също.

  Отговор
 • 22.03.2023 в 11:26
  Permalink

  Другарю Михалев, билетът струваше 24лв. 12лв е половин билет – детски. Някой е разкрасил информацията. Добре е да изясните от коя партия е сегашният концесионер, който с години мотае ремонта на пистата и възможността да се възобновят тия полети.

  Отговор
 • 22.03.2023 в 14:27
  Permalink

  Бях на 7 г като летях до София, майка ми плати 12 лева билет за мен, а нейният беше платен от завода, защото я бяха изпратили командировка. Самият полет беше 30 минути, сервираха ни кафе и чай. После се прибрахме с влака. Социализмът със своята планова икономика е мощна сила – ако руснаците не бяха съборили соца и досега щяхме да сме добре!

  Отговор
  • 22.03.2023 в 15:19
   Permalink

   „и досега щяхме да сме добре“? Явно твърдиш, че тогава сме били добре. Руснаците не са събаряли соца, а не можаха да го удържат да не пропадне. Детските ти спомени са детска илюзия.

   Отговор
  • 22.03.2023 в 18:04
   Permalink

   Пълен смешник си ти и много глупости дърдориш! Самолети и сега летят из България и са по-удобни, и са по-изгодни. Само нефелни цоциалисти като севдожурналиста Миал могат да пишат с умиление за най-мракобесния период в нашата история – т. нар. социализъм, който според Живков беше едно недоносче…

   Отговор
 • 22.03.2023 в 15:36
  Permalink

  Лично аз пътувах от Г. Оряховица до София за 12 лв.само за 35 минути.

  Отговор
 • 23.03.2023 в 7:48
  Permalink

  12лв съгласен при заплата на летец от ВВС л-т тадхвърляше дневната ми заработка от 8лв.Пътуваме с жуната 25лв ка Варна и рейса 6лв-цяла седмица глад.Малко се заблуждавате 1ч. преди полета се явяваш-проверка на документи, запуск и рулиране 7мин след 45мин си кацнал пак 7мин р,лиране минаване през гишета губиш още 30мин. От аерогарата до Варна автогарата още 30мин, чакаш още 30мин. за рейс до Балчик. Какво излезе 3ч и 30мин. разстоянието Г.О. – Балчик е 254 км. имаш магистрала 120км където караш със 120 между населените места с 90 км/ч получава ти се средна скорост над 105км.Това одначава че за 3ч 30мин пак си стигнал.разход на гориво 20л. беше по 36т екстра по 44ст. ипри 76ст даваш-15лв. Къде ти епечалбата ако някое предприятие те ги е платило билета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *