Представители от ВТУ участваха във форум за висшето образование в условия на кризи

Заместник-ректорът по международната дейност проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Университетската синдикална организация „ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Владимир Владов и членовете на синдикалния комитет проф. д-р Николай Кънев и проф. д-р Даниела Тасевска взеха участие във втория по рода си национален форум, посветен на проблемите пред висшето образование.

Той се проведе в Академичния информационен център на Тракийския университет в Стара Загора. В него участваха председателите и членове на синдикалните организации от държавните висши училища от София и страната, ръководствата на ВОН-КНСБ и НПСС. Специален гост на форума беше Красимир Вълчев, бивш министър на образованието и науката.

След представените анализи и оценки на ВОН-КНСБ за състоянието на университетите стана ясно, че ВТУ попада в категорията на вузовете, където се обучават между 4000 и 10 000 студенти държавна поръчка.

Общият средно приравнен брой учащи в държавна поръчка по данни на регистъра на МОН за 2022 г. е 139 002, които за петгодишен период са с 20 546 по-малко. Работещите във вузовете са 21 589, като и там има намаление от 1237 души.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *