Родолюбиви търновци поставят бронзов барелеф на Леон Филипов в старата столица

Археологът, проектант и общественик е един от големите дарители на Велико Търново

 

Фондация „Градско развитие и културно наследство“ е инициатор на благородната благотворителна кауза за набиране на средства за изграждане и поставяне на бронзов барелеф на Леон Филипов. Мястото, което са избрали родолюбивите търновци, е площадното пространство пред църквата „Св. св. Петър и Павел“ в Асенова махала и то не е случайно. След унищожителното земетресение тази църква, както и „Св. 40 мъченици“ са сериозно пострадали и именно по инициатива на Леон Филипов те са възстановени по негови макети. С барелефа членовете на фондацията искат да бъде изваден от забравата и почетен подобаващо този бележит търновец, който е дал много на старата столица. Вече е входирана молба до кмета и Общинския съвет да бъде отредено посоченото място за поставяне на паметника, както и за начало на съгласувателни процедури с Министерството на културата. Готов е и проектът на барелефа с автор скулпторът Борис Борисов.

Фондация „Градско развитие и културно наследство“ бе учредена на 22 април 2022 г., а неин председател е арх. Драгомир Йосифов. В нея членуват доказани професионалисти от различни области, а каузата е Велико Търново и запазване на културното му наследство.

Поставянето на барелефа на Леон Филипов е първата сериозна инициатива на фондацията, по която тя работи още от основаването си.

А Леон Филипов наистина заслужава вниманието на цялата търновска общественост. Той е роден на 17 март 1880 г. в Търново, в семейството на Филип Агопов и Мариола Агопова. През 1888 г. родителите му купуват място в махала Св. Троица, бивша Хадър бей, на днешната улица „Михаил Кефалов“ и строят къща, в която минава животът на видния търновец. Леон Филипов завършва образованието си в Държавна мъжка гимназия „Св. Кирил“ в Търново през 1900 г. През 1914 г. завършва курс за кондуктори в София. След Балканските войни изучава архитектура в Мюнхен, но с избухването на Първата световна война получава призовка и заминава на фронта.

По проект на Леон Филипов са построени сградите на старото военно училище, в това число Арката на генералите и оградата, Общинската палата на площада пред Царевец, както и мавзолеят костница на Матей Преображенски, планове за камбанария на църквата в Дряновския манастир, къщи във Велико Търново, Трявна и Арбанаси. Филипов закупува с лични средства Констанцалиевата къща в Арбанаси, реставрира я и я дарява на община Велико Търново заедно с родния си дом и целия си изключително богат архив, включващ макети на стари сгради от края на XIX век и началото на XX век. Днес тези макети са част от постоянната експозиция на музея „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Леон Филипов е оставил и рисунки, скици и планове на най-известните търновски паметници. Особено голяма е неговата заслуга за документиране на много сгради, пострадали от земетресението през 1913 г., благодарение на които днес ние знаем какъв е бил автентичният им вид. Голяма част от времето си той посвещава на туристическото дело, по негов проект е красивата хижа на Царевец, съборена при възстановителните и реставрационни дейности на крепостта. Член е на Търновското археологическо дружество, работи на хълма Трапезица, като рисува и прави скици на разкритите църкви.

Леон Филипов умира на 9 септември 1976 г. в Старческия дом във Велико Търново, като завещава цялото си имущество на родния си град.

Ана РАЙКОВСКА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *