Удостоиха новите почетни граждани и връчиха наградите „Велико Търново“

По време на Тържествена сесия на Великотърновския общински съвет бяха удостоени новите почетни граждани и връчени наградите „Велико Търново“. Церемонията се проведе в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“.

Тържествената сесия беше открита от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, който изчете утвърдените от местния парламент имена, които тази година получават почетното отличие. Те бяха гласувани анблок на предходния ден.

Пръв своето отличие получи ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, чиято кандидатура беше издигната от инициативен комитет. Мотивите за това са постиженията му в научната сфера, както и далновидното управление на висшето учебно заведение, довело да финансово стабилизиране на образователната институция и затвърждаване на позициите й на водещ университет в България. Неговият мандат начело на ВТУ изтича през май, а предшествениците му също са почетни граждани на старата столица, като през миналата година званието получи и колегата му доц. Владимир Попов.

„Започваме хубаво тази година и от днес трябва да ни върви по вода. И се надявам да е така не само за община Велико Търново, а и за целия български народ. Надявам се да продължим да утвърждаваме Великотърновския университет. Последните няколко месеца два пъти станах почетен гражданин. Първият път в моя роден край, там където ме познават и съм отрасъл, а вторият път- там където съм работил, благодаря на всички“, сподели в словото си проф. Бонджолов.

Другият носител на званието стана актьорът Любомир Бачваров. Той също беше номиниран от инициативен комитет. В него влизат 25 общественици, сред които са хора на изкуството и науката. Мотивите за номинацията са заслугите на Любомир Бъчваров в областта на киното и театъра и безспорния му принос към развитието на културния живот в старата столица като ръководител на МДТ „Константин Кисимов“.

„През моя съзнателен живот, повече от 80 години, аз съм бил винаги и ще остана до края на дните си великотърновец. Приемал съм го винаги с любов. Да си търновец е призвание, защото всеки ден виждам красотата на този град и моите приятели, които ми гласуваха доверие. И в мен винаги има приток на сили, които ми помагат да се справям с най-тежките задачи“, сподели Любомир Бъчваров.

Две отличия бяха връчени и посмъртно. Те са за поетът и журналист Марин Бодаков и за хирурга д-р Иван Толеков. Наградите бяха получени от техните роднини, които благодариха за признанието.

Марин Бодаков получава номинацията си посмъртно от представители на писателската и културна общност в старата столица. Той беше доцент по журналистика, обичан лирик и литературовед. Общественикът има издадени девет книги с поезия, както и изследвания с литературно-исторически данни за стари търновски автори.

Д-р Толеков беше един от най-обичаните великотърновски лекари. Хирургът посвети на пациентите 30 години от своя живот. Винаги отзивчив и отдаден на професията си, той ще бъде запомнен от стотиците благодарни пациенти. Той е син на известния във Велико Търново д-р Найден Толеков.

Двама души бяха отличени с наградата „Велико Търново“. Имената им бяха обявени от председателя на комисията, определяща носителите на отличието, а именно зам.-кметът Нейко Генчев. Тази година наградата получиха бившият кмет и председател на Общинския съвет Георги Стефанов и ръководителят на Детското вокално студио „Румина“ Румяна Начева.

Всички отличия по време на Тържествената сесия бяха връчени от кметът Даниел Панов и председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов.

В залата присъстваха областният управител инж. Георги Гугучков, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, посланици, чуждестранни гости, общественици, ръководители на институции и граждани.

А децата от вокална група „Пеещи камбанки“ с ръководител Владимир Габров заслужиха аплодисментите на всички присъстващи с изпълнение на химните на България, Европа и Велико Търново.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Удостоиха новите почетни граждани и връчиха наградите „Велико Търново“

 • 22.03.2023 в 16:02
  Permalink

  Учудвам се, че все още сред наградените по този повод,липсват имена на музейни работници и най-вече на екскурзоводите, които са с най-голям принос за популяризацията на Царевград Търнов не само в България,но и извън нея !? Изглежда,че техният принос и усилия се подценяват,но на практика именно те имат най-голямата заслуга за популяризирането на ролята на Втората българска държава в историята на България, на българската култура и нейният принос в общоевропейската и световна история и култура!

  Отговор
 • 23.03.2023 в 5:19
  Permalink

  Поредната заткулистна сделка е вече факт. Христо Бонджолов се е споразумял с кмета Панов, срещу почетно гражданство да не се кандидатира за кмет. Срещу Бонджолов се водят дела и има осъдителна присъда.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *