Зала N 19 е най-новото културно пространство в ХГ „Борис Денев“, откриха я с изложба на илюстратора Любен Зидаров

Зала N 19, така е наречено най-новото изложбено пространство в ХГ „Борис Денев“. На практика е усвоена около 60 кв. метра изложбена площ във фоайето на втория етаж на галерията, коетоq макар и камерно, дава повече възможности. Откриването на тази зала бе на празника на Велико Търново в присъствието на много изкушени от изкуството, и то с изложбата от чудесните илюстрации на почетния гражданин на старата столица Любен Зидаров, който почина наскоро на 100-годишна възраст.

„По традиция ние се опитваме на 22 март да обогатим празничната програма на града. А новата зала я кръстихме N 19, скромно като име, но запомнящо се. Решихме първата изложба в нея да е на Любен Зидаров, защото той е изключителен творец, с рисунките на когото мнозина са израснали, макар да не са знаели, че са от него“, с тези думи започна словото си директорът на галерията Мартин Митев.

Наистина навярно малцина са обърнали внимание, но знаменитите книги от детството, като „Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Граф Монте Кристо“, „Винету“, „Островът на съкровищата“, „Приказките на Шехеразада“, приказките на Ангел Каралийчев, на Андерсен, на Хофман и мн. др., са илюстрирани от него. Но който веднъж се вгледа в рисунките му, никога повече не може да ги сбърка с друг художник, толкова е характерен неговият почерк.

На откриването на изложбата бе поканен и синът на художника – Филип Зидаров, който не можа да присъства, но изпрати текст за баща си и по повод на изложбата. „2023 е годината, в която се готвехме да отбележим знаменателната 100-годишнина на родения във Велико Търново художник Любен Зидаров. Уви, съдбата не го отреди. И днес, на празника на вашия град, на старопрестолното Търново, присъства единствено с онези свои творби, които са във фонда на галерията. Но в символичен план този времеви период може с основание да бъде наречен „столетие на Зидаров“. Както заради това, че той е работил до последния си дъх, през целия над 75-годишен цикъл на своя творчески път, така и заради факта, че няколко поколения читатели и колеги са оставали очаровани или повлияни от своеобразното вълшебство на неговия картинен свят“, се казва в текста.

През 70-те години на XX век, завладян от магията на Париж, се завръща и живописецът Зидаров, завършил преди много години Художествената академия в класа на майстора Илия Петров. А в третия период на своето творчество Любен Зидаров открива поезията на акварела.

В качествената експозиция в ХГ „Борис Денев“ могат да се видят едни от най-силните образци от негови произведения и творчески любови на художника – многозначителният автопортрет „Белият стол“, част от многократно награждаваните илюстрации към „Островът на съкровищата“, няколко прекрасни парижки акварела, както и по едно произведение от морската и селската серия. На изложбата са представени и илюстрация към книжката за уста Колю Фичето с моста над река Бяла, очарователната панорама на Търново от средата на XIX век, Преображенския манастир.

Третата и не по-малко любопитна част от културното събитие в ХГ „Борис Денев“ бе премиерата на виртуалния тур – каталог на изложбата „Завръщане към Велико Търново“, която бе открита на 22 март 2022 г. Тя бе една от най-емблематичните, защото в нея бяха представени всички художници и скулптори, родени или творили в старата столица, с техни работи от фонда на галерията. Виртуалният тур е дело на известния фотограф Генчо Петков. Представени са 130 творци, а на него му е направило впечатление, снимайки творбите, че времевият период е цели 115 години. „Като цяло този виртуален тур се възприема като 3D, но на практика освен трите измерения има и звуков разказвач. Разглеждайки и времевата линия от 115 години, той на практика прераства в 5D“, обясни Генчо Петков, който подробно описа работата с виртуалния тур и представи огромните му възможности.

Изложбата на Любен Зидаров е част от културния календар на Община Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *