Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Банкер вдига голяма соларна централа на 550 дка в Павликенско

Инвеститорът уверява, че проектът ще донесе екологични ползи за района

 

ОГРОМНА ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ 550 ДКА В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО ВИШОВГРАД. Инвестицията е на фирма „Солар Вижън Пауър Плант“, чийто управител е Христо Карамфилов – бивш член на Съвета на директорите на Българска банка за развитие. Името му е свързано с редица други бизнеси у нас, генериращи печалби за стотици хиляди левове.

Компанията е заявила апетит към два парцела от поземления фонд на община Павликени, които били със статут четвърта категория. Местният парламент обаче е одобрил смяна на предназначението на терените и така от земеделска земя стават за производствени дейности. Общинарите дават зелена светлина на проекта, в който се предвижда монтирането на около 40 000 соларни панела. Инвестицията възлиза на над 20 млн. лв.

Фотоволтаичната централа ще е с мощност 25 MW и ще граничи с полски път. Модулите ще бъдат монтирани върху готова наземна конструкция. Основата на съоръжението ще се закрепи към земята посредством пневматично забити пилони. Не се предвижда използване на пробивно-взривни дейности.

При изграждането няма да се генерират отпадъци и опасни химични вещества. В документите, подадени до РИОСВ от инвеститора, е уточнено, че осъществяването на проекта ще донесе екологични ползи.

„В дългосрочен план може да се счита, че реализацията на проекта би довела до положително въздействие върху качеството на атмосферния въздух, тъй като увеличаването на дела на енергия от възобновяеми източници в енергийния микс на страната е с основна цел – въглеродно неутрална икономика“, гласи част от текста.

Парцелът не се намира в защитена зона, нито в границите на екологична мрежа „Натура 2000“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимкатата е илюстративна

3 thoughts on “Банкер вдига голяма соларна централа на 550 дка в Павликенско

 • 23.03.2023 в 18:53
  Permalink

  А на малките маймунки не се разрешава на земя до седма категория, на този раздавал техните пари на големи маймуни може според „съветниците“ в това градче. Къде си Гьошев? Оти спиш?

  Отговор
  • 28.03.2023 в 14:53
   Permalink

   Не само на малките – за всички се иска 7ма категория. Не знам тоя какво и къде ще прави.

   Отговор
 • 27.03.2023 в 15:55
  Permalink

  банани за банановата република .Ще се обезлюдяват селата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *