Месечна прогноза за март

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6° и 9°, а в планините – между минус 8° и минус 2°.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 20° и 25°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 50 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие, въпреки относително по-хладното начало, средно, в Западна България температурите ще са около нормите, в Централна и Източна – около и над климатичните норми. През първата половина от десетдневието ще има валежи, от дъжд и от сняг; вероятността да се натрупва и задържа снежна покривка е малка. През втората половина от десетдневието валежите ще намалеят, температурите слабо ще се повишат.

През второто и третото десетдневия динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Ще има чести валежи, отново ще има и дъжд, и сняг. В началото на второто и през първата половина на третото десетдневие температурите ще бъдат около и по-високи от средните. През останалата част от периода ще са близки до обичайните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *