Проектират укрепването на 30 пътни отсечки, засегнати от срутища и свлачища, сред тях е и Твърдица – Елена

Отвориха офертите на фирмите, които участват в обществената поръчка за укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища и свлачища. Поръчката е в 4 обособени позиции, като втората е за проектирането на укрепването на 9 участъка от третокласния път III-662 Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят преминава през Твърдишки проход и е основна връзка на общините Елена и Твърдица. Интересът е голям, офертите са на 11 фирми. Сред тях е и ДЗЗД „ДВ ПРОЕКТИ“, в което влизат „Джамбо 33“ ООД и „Вектор Лукс Билд“ ЕООД.

Пътят Твърдица – Елена последно е ремонтиран през 2012 г. и бе открит от Бойко Борисов и тогавашната министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова. Състоянието му днес може да се определи като трагедия. През 2021 г. в участъка от км 47+800 до км 48+000 част от пътното платно пропадна и се образува свлачище.

Бъдещите изпълнители е необходимо да извършат пълни и детайлни инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания за подготовката на техническия проект, който е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да се възложи необходимото възстановяване на участъците.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *