Спорт

Представиха „Болярките“- произведение на изкуството, изтъкано от история…

Първата книгата в България, посветена на женския футбол у нас, бе представена в препълнената Ритуална зала на Община В. Търново.

“Болярките”, излезе от печат съвсем наскоро, но се радва на сериозен интерес. Сред гостите бяха заместник- кметът Нейко Генчев, почетните граждани на В. Търново змс Антоанета Селенска и бронзовият медалист от САЩ-94 Бончо Генчев, змс Йордан Дойнов, ексректорите на ВТУ проф. Пламен Легкоступ и на НВУ бриг. ген. Цветан Харизанов, проф. Димитринка Цонкова, президентът на “Етър ВТ” Деян Куздов, доц. Милен Михов, Евгени Коев, доц. д-р Светлозар Стойков, и още много други приятели на женския футбол под Царевец. Разбира се, в залата бяха и бивши, и настоящи състезателки на „Болярки“ и „Етър ВТ“. Водещ на събитието бе директорът на ОП „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов, а красивото издание- озаглавено „Болярките“, бе представено от дългогодишния спортен журналист Анатоли Петров.

„„Болярките“ са 190 страници, луксозно цветно издание с твърди корици, пълно не само със статистика, но и с интересни истории, съпътстващи клуба през всичките тези почти 20 години. И стотици снимки. Направена е в издателство „ДАР – Румяна Христова“, отпечатана е в печатница „Абагар“.

Първата част е за историята на женския футбол в България – кои са първите отбори, кои са шампионите, както и кога женският футбол се появява в града. Втората е посветена на ЖФК “Болярки”, създаден през 2004 г., а третата – за преминаването на клуба към “Етър” през 2017 г. Описани са най-големите успехи: спечелената Купа на АФЛ, финалът за Купата на България, шампионската титла за девойки, като те са и 4 пъти вицешампионки на България, а жените пък са три пъти бронзови медалисти от държавното първенство (веднъж като “Болярки” и два пъти като “Етър”). Имат безброй спечелени турнири в страната. И най-важното – десетки техни състезателки през годините обличат националния екип на България“, разказа Анатоли Петров.

„Инициатори за написването на книгата са създателите на ЖФК „Болярки“ – Йордан Грозданов и Валентин Витанов, които вече почти 20 години развиват неуморно женския футбол в старата столица. Те поканиха Ангел Ганцаров и тримата заедно станаха автори на тази книга. Миналата есен се събрахме шестима души – те тримата, аз, Петко Павлов и легендата Илиян Киряков, и когато обсъждахме какво да бъде заглавието, решихме че то трябва да е кратко, от една дума, и да тежи на мястото си. Е, няма по-добра дума от „Болярките“! Тя казва много и в същото време ви провокира да отворите тази книга и да я изчетете с интерес“, добави той…

„Много се радвам, че голяма част от историята на женския футбол, която е описана в книгата, е тук в залата. Отборът се крепи най-вече на това, че в него няма лицемерие, няма омраза или нещо друго, извън християнските закони и затова винаги е зареден с позитивна енергия“, каза развълнуван треньорът на „Болярки“ Валентин Витанов.

„Никога не съм си представял, че това, което създадохме, ще достигне такова развитие и мащабност, но човек винаги трябва да има посока. Това не е просто отбор, но и един успешен социален проект, който помага за изграждането на момичетата не само като състезатели, но и като личности,“ подчерта Йордан Грозданов, чиято е идеята за създаването на женския футболен клуб „Болярки“.

Заместник-кметът Нейко Генчев, определи книгата като произведение на изкуството, в което има история, която ще мотивира и много други момичета да пожелаят да се занимават с футбол.

Председателят на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев коментира, че е изключително впечатлен от напредъка на женския футбол и начина по който играят дамите.

„Тази книга е апотеоз на всичко най-хубаво, което се е случило до момента в развитието на женския футбол във В. Търново…“, бе мнението на проф. д-р Димитринка Цонкова, преподавател от Катедра “Теория и методика на физическото възпитание” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя, заслужилите майстори на спорта – Йордан Дойнов и Антоанета Селенска, както и всички в залата пожелаха още много успехи на „болярките“…

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *