Горещи новиниЗдраве

Четирима хирурзи в МОБАЛ денонощно поемат спешните случаи в областта, нужни са още лекари и специализанти

Виртуозите със скалпел извършват годишно около 900 операции, половината от които – т.нар. големи

 

ЕДВА ЧЕТИРИМА МЕДИЦИ ОСИГУРЯВАТ ДЕЙНОСТТА НА ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Звеното е ключово за региона, защото всички пациенти, нуждаещи се от спешна операция, биват транспортирани с линейки именно в областната лечебница. Гордост за екипа е, че няма нито един върнат болен, въпреки критичния недостиг на лекари. Годишно в клиниката се извършват около 900 операции, половината от които – големи и по спешност. Или иначе казано – няма ден, в който операционните зали да стоят празни…

Звеното е създадено в далечната 1988 г. Десетки са имената на незабравимите медици, които в миналото са дали приноса си за неговото развитие. Пандемията от коронавирус се отразила тежко на звеното, тъй като в онзи период четирима хирурзи се пенсионирали, двама починали, а други двама се преместили.

„Нуждаем се от минимум още трима лекари със специалност, които веднага да влязат да оперират. Искаме да обучим и специализанти. Търсим активно колеги, които реално да дойдат и да работят, а не гастрольори“, заяви началникът на отделението д-р Николен Стойнов.

Останалите в екипа са д-р Димитър Пашов, д-р Пламен Маринов и д-р Цветомила Райкова. Всички те споделят, че буквално живеят в болницата и са загърбили изцяло личния си живот. Наясно са и каква е причината за кадровия дефицит – неатрактивно заплащане, в резултат на недофинансирането на клиничните пътеки. Приходите от Здравната каса водят след себе си парадокса – или качествено лечение за пациентите, или щедро материално стимулиране за медиците, но не и двете едновременно.

Четиримата специалисти извършват пълен обем дейности в областта на хирургията, при всяка възможност посещават квалификационни курсове у нас и чужбина и владеят най-съвременните техники за опериране. Като част от секцията по спешна хирургия колективът извършва лечението на всевъзможни травматични увреди. В плановата дейност на преден план е херниологията, лапароскопските операции, херниотомията във всичките й варианти, жлъчно-чернодробната хирургия – холицистектомията и др.  В отделението се прилага още онкологична хирургия, интервенции след заболявания на тънките и дебелите черва, развива се стомашната и панкреасна хирургия. Лекуват също пациенти, при които е подходяща консервативна терапия.

„Преди година и половина направихме ремонт на отделението за над половин млн. лв., за да имаме условия на европейско ниво.

Базата и помещенията са приветливи и комфортни както за пациентите, така и за медиците. Разполагаме с 8 стаи, 4 от които ВИП. Всяка стая е с аспирация и кислород. Три от тях са с две легла, имат хладилник и телевизор, три са с четири легла и две са с три легла“, сподели д-р Стойнов.

Началникът на отделението е категоричен, че всеки един специализант би получил прекрасна подготовка, ако избере да трупа опит в търновската болница.

Операционният блок разполага общо с 8 зали, разделени по равен брой в база I и новия корпус.

Две от тях се използват от ортопедите и са оборудвани със специална рентгенова апаратура. Една е за гинекологични манипулации,  една е т.нар. лапароскопска – която се използва и от хирурзите, и от гинеколозите. Останалите четири операционни са за уролозите, неврохирурзите и пак за екипа на д-р Стойнов.

„Имаме 10 операционни сестри. Трудът на колектива в операционния блок остава в сянка, но хирургията е екипна работа. За да влезе за операция един пациент, трябва да има кой да го приеме, да го настани, да подготви операцията, да го качи в залата. Поне 7-8 души са ангажирани, затова винаги е необходим персонал за 24-часово покритие. Не можем да си позволим да си стоим по домовете и да се събираме при сигнал за спешен случай. Иначе рискуваме живота на пациента“, коментира специалистът.

„Категорично мога да заявя, че болницата не е западнала, има достатъчен брой обучени кадри, техника, условия.

Голямото предимство за специализантите е, че тук те много по-лесно могат да участват активно в извършването на операции. Даже всеки ден, ако имат желание, могат да асистират, докато в университетските болници специализантите просто наблюдават. Желаем да има приемственост, защото би било много жалко да имаме модерни операционни зали и техника, а да няма на кого да предадем знанията си“, допълни д-р Стойнов.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *