Да напълниш пазарската кошница с храна във Великотърновско, става лукс, цените надвишават средните за страната

Най-солени ни излизат краставиците, доматите и олиото

 

ЦЕНИТЕ НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ОСНОВНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, С КОИТО ПЪЛНИМ ПАЗАРСКАТА КОШНИЦА В ОБЛАСТТА, СА ПО-ВИСОКИ ОТ СРЕДНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ. Това става ясно след справка в новосъздадената електронна платформа foodprice.bg, следяща инфлацията при храните. Нещо повече – данните показват, че дори жителите на региона купуват стоките по-скъпо, отколкото излизат същите артикули в Гърция и Румъния. Например в област Велико Търново 1 кг захар струва 3 лв. За същото количество гърците и румънците ще платят съответно 2,50 лв. и 2,70 лв.

Огромна разлика има в няколко продукта, които всяко домакинство консумира. Доматите във Великотърновско се продават за рекордната за България сума от 5,08 лв. За страната средната цена е 4,24 лв., но има области, в които се предлагат за 3,25 лв. – Добрич и Сливен. Почти 2 лв. по-евтино излизат и в Бургас и Благоевград.

Другият любим зеленчук за салата – краставицата, във Великотърновско държи рекорда по скъпотия за страната. В местните магазина в момента тя се купува за 6 лв./кг. Само преди три седмици обаче е цената е била 7,22 лв./кг. Въпреки поевтиняването в сравнение с останалите региони, този артикул може да се счита за лукс покупка. В Хасково, Ловеч и Добрич цената е 4 лв./кг.

Регионът ни държи първенство в класацията и за най-скъпо брашно, тип 500. Пакет от 1 кг тук се търгува за 1,82 лв., а средната цена за страната е 1,66 лв./кг.

Бутилка олио във Великотърновско струва 4,85 лв., а за същия артикул във Варна, Бургас и Благоевград плащат съответно 4,35 лв., 4,45 лв. и 4,65 лв.

Поскъпване има и при бананите. Клиентите в областта броят 4,10 лв./кг. Средно за страната за това количество плащат 3,83 лв.

В местните магазини продават също охладено цяло пиле за 7,99 лв., кайма смес – 10,15 лв./кг, кашкавал – 24,75 лв./кг, а едно яйце излиза 0.56 лв. Прясното мляко с 3,2% масленост струва 3,49 лв. за литър, а бобът – 5,90 лв./кг.

Единствените стоки, които са с цени под средните за България, са оризът, киселото мляко и бялото саламурено сирене.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Да напълниш пазарската кошница с храна във Великотърновско, става лукс, цените надвишават средните за страната

  • 27.03.2023 в 13:18
    Permalink

    Всичко това го правят прекупвачите. Спрете ги и Всичко ще се успокои. Нещата се прехвърлят от ръка на ръка, а накрая получателя му излиза златно.. Къде са Бабите по пазарите, тези хора ги принудиха да не произвеждат. Изобщо тази Държава е само от алчници управлявана.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *