Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

За първи път ще има субсидии за производители на гъби и за фермери, отглеждащи телета

Земеделските стопани ще получат 213 млн. лева държавна помощ заради войната в Украйна

Бюджетът на помощта, в размер на 213 млн. лева, се разпределя между направления едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 000 000 лева, и плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лева.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975 лева)

на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г. За първи път ще се предоставят субсидии на производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета.

На финансова подкрепа не подлежат стопаните, които са обявени в несъстоятелност или ликвидация, както и тази, които са в открито производство за обявяване в несъстоятелност.

Предстои ДФЗ съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието да изготвят указания за предоставяне на помощта, а министърът на земеделието да ги утвърди.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *