Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

18% от търновци работят в други региони

18% от работоспособното население на Великотърновска община си е намерило работа в друга област, сочат данни на НСИ от преброяването през 2021 г. 19,46% пък са трудовите мигранти, жители на общината, които работят в населено място, различно от това, в което живеят. 58% от тях пътуват до населени места на територията на общината, като повечето работят в градовете – 45,5%, а в селата – 12,83%. Възможност за работа в община от същата област са намерили 24% от населението, в резултат на което пътуват.

Явлението всекидневна трудова миграция е тясно свързано с икономическото състояние и инфраструктура на населените места. Влияние оказва и близостта на работното място до това, в което лицето живее. Трудовата миграция се счита по-скоро като нещо положително, защото така не се обезлюдяват малките населени места, а и в тях така живеят хора в трудоспособна възраст, а не само пенсионери.

Най-ниската безработица през последните години в община Велико Търново е била през 2021 г. Въпреки това пазарът на труда се нуждае от стимулиране и допълнителни насърчителни мерки.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *