58-годишен мъж стана донор в търновската болница

ПЪРВА ЗА 2023 Г. ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ РЕАЛИЗИРАНА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. 58-годишен пациент в мозъчна смърт в търновската лечебница подари втори живот на друг 58-годишен мъж в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, информираха от ВМА. В организацията по осъществяване на трансплантацията участие са взели и военните.

Екип от Военномедицинска академия пристига в неделя със самолет C-27J „Спартан“ от 16-а авиационна база „Враждебна“ на летището в Горна Оряховица. Столичните медици извършват на място в търновската болница експлантация на черен дроб и веднага след това се връщат обратно. Още същата вечер е извършена операция по присаждане на органа, която продължила цели 7 часа.

„Трансплантацията беше технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който беше в много напреднал стадий на чернодробно заболяване. Благодарим и на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес“, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Реципиентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *