Свят

В Турция се готвят за българските парламентарни избори на 2 април

Над 28 хиляди заявления бяха подадени от Турция за гласуване на българските парламентарни избори на 2 април, съобщи Висшата избирателна комисия.

“Подготвяме се много активно за вота в неделя”, каза председателката на Дружеството за балканска култура и солидарност Румели в град Ескишехир Нехиза Билен.

Пред БТА тя разказа, че

в града ще бъдат разкрити три избирателни секции, две от които са в населения компактно с изселници от България район Одунпазаръ.

По думите й съвместно с представители на валийството и координатор от българското посолство в Анкара са проследили обстановката в училищата, където ще бъдат разположени избирателните секции. Активисти на дружеството ще бъдат в помощ на служителите, които ще пристигнат от България за обслужване на секциите.

“Отделно от това посещаваме лично избирателите, обясняваме им колко важно е участието им в изборите в неделя за сформиране на стабилно правителство в България, за да получат решение в парламента критичните въпроси на гражданите, които живеят в Турция, но са и български граждани. Като дружество получихме съдействие от властите в града, екипи по сигурността ще охраняват местата за гласуване и при броенето на бюлетините. Очаквам активността да надхвърли тази от вота през октомври 2022 г, тъй като сега подготовката ни бе по-активна, имаме и повече опит. На предишните избори /през октомври 2022/ бяха подадени около две хиляди бюлетини от Ескишехир”,каза тя.

За изборите на 2 април от Ескишехир са били подадени 660 броя заявления за гласуване.

Председателят на Дружеството за култура и взаимопомощ “Бултюрк” в Истанбул Рафет Улутюрк посочи пред БТА, че избирателите в Турция са притеснени от продължителната политическа криза в България.

“За пети път в разстояние на две години в България ще се проведат общи избори.  От една страна избирателите сe измориха да гласуват, и от друга – че толкова избори не доведоха до резултат. В същото време са притеснени, че в България, която е най-близката съседка на Турция и с която са тясно свързани, няма стабилно правителство”, заяви той.

По думите му пенсионни проблеми, въпроси свързани с българското гражданство, визови, бюрократични спънки, проблемите около изучаването на турския език са най-често срещаните трудности, с които избирателите с двойно гражданство в Турция се сблъскват в България.

“Нерешаването на проблемите задълбочава апатията и нежеланието на тукашния електорат да гласува. Ето защо не очаквам по-висока избирателна активност на 2 април”, смята той.

Доцент д-р Кадер Йозлем, специалист и анализатор по международни отношения в университета Улудаг в Бурса, от своя страна коментира за БТА, че ”на 2 април очаква по-висока активност от избирателите в Турция в сравнение с предишния парламентарен вот през октомври 2022 година“.

В отговор на въпроса ще допринесе ли вотът в неделя за преодоляване на политическата криза в България, като се сформира стабилно правителство, той заяви:

 “Не мисля, че е много вероятно да се сформира стабилно коалиционно правителство в България след тези избори.

Няма да е изненада, ако се насрочат за шести път парламентарни избори“.

Авторитетният турски вестник “Хюриет” пише в анализ на предстоящия парламентарен вот, че “целта на Движението за права и свободи на изборите на 2 април е да спечели над 40 депутатски мандата, за да участва във формирането на двупартийна коалиция в България”.

“Хюриет” помества и изявленията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ от срещите му в Ялова и Бурса, в които той призова избирателите да участват масово във вота,

“Активността на изборите на 2 април се очаква да бъде ниска поради слабата избирателна активност през последните години и умората на гражданите от избори. Затова се смята, че активното участие на гражданите в Турция в изборите в неделя ще изиграе градивна роля при формирането на правителството”, заключава вестникът.

Около 300 хиляди души в Турция са с двойно гражданство – турско и българско, и имат право да гласуват.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2022 г. от Турция бяха подадени около 52 хиляди бюлетини, от които около 94 на сто бяха за ДПС.

За вота на 2 април в Турция ще бъдат разкрити 162 избирателни секции в  23 окръга. По този показател Турция е страната с най-много избирателни секции зад граница.

Освен в компактно населените с изселили се от България турци Истанбул, Бурса, Измир, Чорлу, Одрин, секции ще бъдат разкрити и в далечните окръзи като Адана в Южна Турция.

За пръв път ще има избирателна секция в град Ушак /вътрешен Анадол/.

Охраната на изборните секции, на машините, бюлетините и др. логистични въпроси се осигурява от турските официални институции в координация и сътрудничество с дипломатическите представителства на България на територията на Турция.

Турски медии -Хюриет, Хаберлер, опозиционният тв канал Сьозджю информират за предстоящия вот в България.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *