728 души се хранят от Домашен социален патронаж във Велико Търново

РАСТЕ БРОЯТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ, КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ УСЛУГИТЕ НА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Инфлацията при храните, високите сметки за ток и затруднения в придвижването карат пенсионерите да разчитат на социалната услуга, за да оцелеят. През 2022 г. потребителите на звеното са били 728, става ясно от доклада за изпълнението на Интегрирания план за развитие на Община Велико Търново 2021 -2027. Услугата се финансира изцяло със средства от местния бюджет и е една от най-старите и устойчиви във времето у нас.

Домашен социален патронаж – Велико Търново, разполага с бази в Дебелец и Ново село. Приготвената храна стига до нуждаещи се хора от 18 населени места на територията на общината. Това са градовете Велико Търново, Дебелец, Килифарево и селата Ресен, Велчево, Леденик, Присово, Пчелище, Церова кория, Шемшево, Миндя, Балван, Ново село, Пушево, Момин сбор, Беляковец, Никюп и Русаля.

Възрастните получават храната на адрес благодарение на автомобилите, закупени от кметството за услугата.

Домашен социален патронаж – Велико Търново, обезпечава нуждите от приготвена храна за 175 лица, които са потребители на местни социални услуги. Това са както възрастни хора с ниски доходи, така и деца с увреждания.

Едно от тези звена е „Обществена трапезария“, която вече осем години храни безвъзмездно бездомни, хора с минимални пенсии и изпаднали в тежки финансови затруднения. Социалната услуга функционира целогодишно през всички 249 работни дни на годината с капацитет 135 места.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *