Онкоболен вече се храни след иновативно протезиране в горнооряховската болница

Манипулацията повишава значително качеството на живот на пациентите

 

ПАЦИЕНТ С ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ВЕЧЕ ПРИЕМА ХРАНИ И НАПИТКИ БЕЗ НИКАКВИ ОПЛАКВАНИЯ благодарение на успешно поставяне на дуоденалната протеза в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Манипулацията е дело на началника на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков. Интервенцията била наложителна заради стеноза в зоната на връзката между стомаха и дванадесетопръстника.

„Този вид стентирания се използват при пациенти с доказани онкологични заболявания с цел облекчаване на страданията им или като мост към хирургия. Третият вариант, при който се предприема подобно протезиране, е, за да се даде възможност на пациента за провеждане на лъче- и химиотерапия при показания от онкологична комисия“, обясни гастроентерологът.

Медикът уточни, че протезирането няма как да се проведе без оборудване от висок клас и добре обучени специалисти. Болницата в Горна Оряховица разполага с такава техника и сертифицирани за метода здравни работници.

По думите му запушването на изхода на стомаха е претерминално усложнение на напреднали злокачествени заболявания на панкреаса, стомаха и дванадесетопръстника. Състоянието предизвиква неразрешимо гадене, повръщане и анорексия. Тези прояви пък на свой ред носят риск за електролитен дисбаланс, дехидратация и недохранване. Успоредно с изброените усложнения пациентите са застрашени от аспирация и пневмония.

Традиционното хирургично лечение често е невъзможно за пациентите поради тяхното лошо медицинско състояние, което се определя като противопоказно за операция.

„Напоследък стентовете все повече се използват за лечение на злокачествена гастродуоденална обструкция, като при повечето пациенти се постига успешна палиация. Предимствата на поставянето на гастродуоденален стент пред хирургичната палиация включват по-бързо изпразване на стомаха, по-малко усложнения и подобрено качество на живот“, допълни д-р Илко Костурков.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *