Сигнали за бомби в много училища в община Велико Търново вдигнаха накрак институциите

При проверките не бяха открити взривни устройства

 

В ЩАТЕЛНИ ПРОВЕРКИ И ОБСЛЕДВАНЕ ЗА БОМБИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОМЕЩЕНИЯ НА 9 УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЩИНА ВЕЛИКО премина четвъртък. Институциите бяха вдигнати накрак след получени заплашителни писма по имейл до ръководствата на училищата. Подписани са от името на „Организация на македонските националисти“. Полиция, кметове, служители на местната администрация и инспектори на РУО обединиха усилия, за да осигурят безопасността на децата и извеждането им от сградите. В нито едно школо не бяха открити взривни устройства.

Сигналите са получени вчера рано сутринта, след което директорите на учебните заведения веднага уведомили ОД МВР.

Заплахи бяха отправени за училищата в Дебелец, Килифарево, Ресен, Балван, Леденик, Водолей, Церова кория и Самоводене. Сплашване имаше и за ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, където на място отиде кметът на старата столица инж. д-р Даниел Панов, а заместникът му проф. Георги Камарашев остана до края на деня.

„Създадена бе организация по извеждането на всички ученици. Осигурено бе помещение извън сградата на училището, където децата, които трябваше да изчакат своите родители и близки, останаха в присъствието на класните ръководители. Няма открити взривни устройва никъде. Всички директори сами преценяват дали да продължават занятия в утрешния ден“, посочи градоначалникът.

От полицията съобщиха за „Борба“, че във всяко едно школо униформените са действали в съответствие с плана за реагиране при сигнал за бомба. Направено е необходимото евакуиране, отцепване и претърсване на сградите и районите около тях.

Според наши източници като податели на заплашителните писма са посочени македонски националисти, но информацията не е официално потвърдена.

Сигналите за бомби в община Велико Търново бяха предшествани от множество такива през изминалите 5 дни. Същия сценарий преживяха в София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и др.

Галина ГЕОРГИЕВА

5 thoughts on “Сигнали за бомби в много училища в община Велико Търново вдигнаха накрак институциите

 • 31.03.2023 в 9:44
  Permalink

  Кмета Панов, като доктор по Национална сигурност досета да ги е арестувал. Полковник- професора по Национална сигурност Георги Камарашев да им е сложил белезниците, а Дидко Хаджийски и той с научна степен по Национална сигурност да ги охранява в килийте.

  Отговор
 • 31.03.2023 в 9:50
  Permalink

  Зам. Кмета по бедствията и аварийте Камарашев, вместо да гони университетските булки, да запратя ръкави и да ги хваща кибер терористите.

  Отговор
  • 31.03.2023 в 10:38
   Permalink

   Е, то тая работа не е като оная работа!

   Отговор
   • 31.03.2023 в 17:01
    Permalink

    Дисертацийте им ги пише по матрица, една червенокоса професорка от Военното, вече пенсионерка. Казва се Севдалина Димитрова. Те за това са толкова некомпететни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *