Водещи новиниОбщество

Преди 71 години в Горна Оряховица се ражда грандоманският проект за Търголяс – сливането на трите града

Местният патриотизъм на болярите проваля идеята

 

Близостта в разстоянията (между Велико Търново и Горна Оряховица са 10 км, през Арбанаси – наполовина, а Лясковец и Горна Оряховица ги свързва тротоар), както и естествено наложилото се през вековете съжителство ражда през 1952 г. уникалния проект

трите града да се свържат в един мегаполис.

Общо е трябвало да бъде и името, като един от вариантите е бил Търголяс. За да се скъси пътят между Велико Търново и Горна Оряховица по шосе, щяло да се прокопае уникален тунел от 500 метра под Арбанаси, разполагащ с четири ленти за автомобили и автобуси, а от двете страни – магазин до магазин.

Идеята за Триградието е на тогавашния кмет на железничарския град Петко Мирянов (1950 – 1955 г.), одобрена е и от секретаря на градския комитет на БКП Иван Дончев. През месец март започва усилена работа по проекта, който стига и до министър-председателя Вълко Червенков.

Мотивите за административното свързване на трите града са имали своите силни страни и тогава то никак не изглеждало невъзможно. Заедно със селата между тях – Шереметя, Първомайци и Самоводене, както и близките Долна Оряховица и Арбанаси, общо населението наброявало 130 000 души, а тенденцията била да се увеличава.

Горна Оряховица поемала икономиката, Лясковец – земеделието, а във Велико Търново се концентрирала културата.

Вълко Червенков е бил готов да подпише проекта, когато първият секретар на Окръжния комитет на БКП Димитър Стоичков дава отпор, защото великотърновци заявили пред него, че така старата столица се обезличава. Идеята не само пропада, ами Иван Дончев и Петко Мирянов са обявени за реваншисти, срещу тях се пишат доноси и ги обвиняват, че искат Горна Оряховица отново да бъде окръжен град, каквато е била през 1949 – 1950 г. Още оттогава е ироничното, дори осмиващо неосъществения град наименование Търголяс, което още се употребява вече като местен фолклор.

20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО РОДЕНИЯТ В С. ГОРНА ЛИПНИЦА ПИСАТЕЛ СЕРАФИМ СЕВЕРНЯК ПРАВИ ОПИТ ДА ВЪЗКРЕСИ ПРОЕКТА И ДОРИ НАМИРА СЪМИШЛЕНИК В ЛИЦЕТО НА ПЕНЧО КУБАДИНСКИ.

Само че не само „болярите” отстоявали своята самостоятелност. Като легенда звучи, но за една нощ партийната организация в Лясковец засажда 70 декара лозя и овощни градини между града и Горна Оряховица, за да бъдат раздалечени.

През 1982 г. пък се развива друга драма. Окръжният комитет на БКП взема решение

Горна Оряховица да стане кметство на Велико Търново,

последната дума била на ЦК на партията. Това означавало в града и селищната система да бъдат закрити 18 институции, както и самолетното бюро. Три делегации – до Димитър Стоянов, от профсъюзите и от активни борци, претърпели неуспех. Оставал един ден до подписване на решението, когато Марин Гецов, оглавяващ общинското ръководство на БЗНС, се нагърбва да отстоява независимостта на Горна Оряховица. И успява, след като първо пише изложение за значимостта на града, а после делегация, водена от него, се среща в София с тогавашния зам.-председател на Постоянното присъствие на БЗНС Алекси Иванов. Петър Танчев, който бил в чужбина, вече бил уведомен и се застъпва за горнооряховчани. Радостта им била неописуема, когато чуват по радиото изявлението на министър-председателя Станко Тодоров, че по решение на ЦК гр. Горна Оряховица и селищната система си остават независими административни единици.

Идеята за градската агломерация, макар и под друга форма, продължава и през XXI век.

През 2012 г. рaзpaбoтвaнeтo нa нoвия Oбщ ycтpoйcтвeн плaн нa oбщинa Beлиĸo Tъpнoвo вoди дo миcълтa зa изгoтвянe нa oбщ ycтpoйcтвeн плaн нa Tpигpaдиeтo, който ще ypeгyлиpa тepитopиятa на старата столица, Горна Оряховица и Лясковец. Това се подкрепя от тогавашния главен архитект на старата столица арх. Елена Абаджиева. Дори изказва мисълта, че е дoбpe дa ce пoмиcли зa eкcпepимeнтaлнo финaнcиpaнe нa тaкъв пpoeкт.

Днес въпросът с административното свързване на трите града въобще не стои, а и няма смисъл.

Официално от 1993 г. едно от малкото неща, което те правят заедно, и то с успех, е да организират Петропавловския събор на народното творчество. Всеки се развива в различна посока. Велико Търново бе обявен за историческа и духовна столица, а икономически се разраства към Шемшево и Леденик. В Горна Оряховица са едни от най-големите предприятия в областта и с гарата и летището, когато се намери концесионер, си остава транспортен възел от първостепенно значение в Северна България. Новите индустриални зони пък на Лясковец в недалечното бъдеще ще стигнат пътя София – Варна. По-логичното е Триградието да се представя като инвестиционна дестинация, обединявайки потенциала на трите общини. А иначе задълбочаването на връзките между хората от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец – икономически, социални и културни, подсказва защо идеята за обединението им, но не под административна форма, не изглежда чак толкова безумна.

Ана РАЙКОВСКА

12 thoughts on “Преди 71 години в Горна Оряховица се ражда грандоманският проект за Търголяс – сливането на трите града

 • И сега може да се помисли в тази насока. Заедно е много по добре.

  Отговор
 • Те да направят тунела под Арбанаси, пък градовете не пречи да са отделни като администрация. Само че им е по-лесно да обединят общините и кметствата, а строежа за друг път.

  Отговор
  • Баце ще направи тунел. Споко. Смо да не го направи по плитък за да вземе парата..

   Отговор
 • Това нещо, рано или късно, ще стане. Но не по административен път. Решението е в прокопаването на тунела под Арбанаси и оттам нещата ще се получат по естествен път. А ако управителите на Триградието са далновидни, и мислят за бъдещето, могат още по лесно да го направят. Трябва да се направи една голяма Община – Старостолична, с трите сегашни общини в състава си. С население от 150 – 160 хил.жители, тя ще е в тройката на най-големите общини в България. А и инвеститорският интерес се нарасне. А дали градовете ще се обединят, или не, вече няма да е от значение.

  Отговор
  • И защо трябва да се обединяват общините, имаш ли някаква идея? Мога да ти кажа, целта винаги е била една. С оправданието, че ще се пестят средства, вместо 3 кмета с по 2000лв заплата ще има 1 кмет със заплата 5000лв (примерно). Вместо 10 души за някаква комисия във всяка община, ще има 25-30 души комисия в голямата община. Т.е. откъм икономия никаква полза, има само концентрация и свободна бройка за уреждане на „наши хора“ на едно място. Направиха подобна простотия преди десетина години с данъчните – служителите от местни данъци в ГО и Свищов прехвърлени във ВТ. Каква е целта? Ами да са на едно място, някой да ги командва директно в стаята. Реалните региони за работа са в околията на ГО и Свищов, но хората са във ВТ. Е, ще попътуват малко и ще отидат до реалните обекти. Важното е директорите и заместник директорите във ВТ да се пишат, че ръководят повече хора и заслужават повече пари, „няма как“ нали разбирате. И това май така си стои още. Та триградието си е едно, но събирането на общините в една сграда е съвсем друго.

   Отговор
   • Първо – отзвука в медийното пространство. В центъра на Северна България се появява административна единица, втора по големина след Варна. Интересът отвсякъде нараства. Претенциите на Русе и Плевен за водеща роля в региона ще намалеят. Ще се затвърдим в ролята си на естествен, пети център на административно обслужване наред със София, Пловдив, Варна и Бургас. Освен регионален център на НАП, Апелативния съд и прокуратура, Зонален съвет на БФС, ще се появят и други възможности за представителство. Бюджета на новата община ще е от порядъка на 230 – 250 млн.лв. Общинският съвет ще е един и ще мисли за Триградието, а не за всеки град поотделно. Инвеститорите търсят големите общини, а възможностите на тази наша, нова община ще са големи. При това положение, и изграждането на тунела ще е по лесно изпълнимо. И не на последно място – по един начин гледат в София на теб, когато представляваш 70 – 80 хиляди души, а по друг начин, когато си втори в Северна България, след Варна. Тогава и строителството на магистралите към нас ще се ускори, а с това ще помогнем и за цялостното развитие на Севера. Само след десет години Триградието ще е неузнаваемо. Ще се случат голяма част от проектите, за които сега си мечтаем, ще се утвърдим като туристически център, интересът към нас ще нараства, а с това и броя на населението. Ако това се случи сега, след 10 години, новата Агломерация ще е с население от 200 хил.души. Това е бъдещето.Ако ,разбира се, някой го проумее..

  • Тунел под Арбанаси е истината! Не е чак толкова невъзможно, все пак са под 2 км

   Отговор
 • Както много хубави неща в България и конкретно нашия регион, всичко си остава само на хартия. Като изключим малоумното име, има хляб в тази работа, но нямаме в момента управници с такава дългосрочна визия за региона, така че … само на хартия ще си остане и това, както и много други добри идеи.

  Отговор
 • Такова име никой, никога не е предлагал, дори и не си е помислял да го направи! Махленски приказки от по-малките градове, които искаха да принизят нашия град до тяхното ниво. Дори лясковчани бяха още по- оригинални за името – Велики Горен Лясковец…

  Отговор
 • Нищо не пречи да сме разделени, но винаги единни !?

  Отговор
 • Дано Горна Оряховица запази развитието си-Търново заприличва на Перник,навсякъде разруха и обществени поръчки за кенефи!

  Отговор
 • 115 хиляди е населението на цял Търголяс с всичките над 100 села . Град Русе е 135 хиляди ,община Русе 150х съседните Иваново и Сливо Поле добавят още 15 хиляди . Търголяс е произвел обща продукция за 2021 в размер на 2,82 милиарда лева.
  ,,Възходът на най-силната икономически област в Северна България – Русе, продължава през 2021 г. Средно приходите на стоте най-големи компании в региона растат с 47% през 2021 г. и достигат общо 8.8 млрд. лв.,,

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *