Водещи новиниИкономика

1,2 млн. лева струва санирането на шестетажен блок, 46 сгради кандидатстват във В. Търново

Обитатели на 36 блока и 10 кооперации, събрани в сдружения в многофамилни сгради във Велико Търново, желаят саниране по новата програма и са предприели реални действия за това. Документацията на 6 от тях се очаква да постъпи в Общината до края на седмицата, научи в. „Борба“ от арх. Николай Миладинов, отговарящ за програмата. Колко от тези 46 обаче ще успеят да се вместят във времето и да подадат книжата си в срок, не може да се предвиди.

Макар крайният срок да е 31 май за общината, реално остава по-малко от месец за подаване на пълния комплект документи от страна на сдруженията, защото последните 30 дни са оставени за последни проверки. След това тя се качва на сайта на ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България). А за всяка кандидатура са необходими около три дни и поне двама служители, при положение че всичко е наред, уточни арх. Миладинов. Община Велико Търново е създала нужната организация и са определени 5 екипа за тази цел, които ще работят и в почивните дни. Да припомним, че всеки един документ се проверява и ако се налага, се връща за поправка. А и на общинската администрация по тази нова програма е вменено да изчисли колко ще струва енергийната ефективност на всяка кандидатстваща сграда.

„Става много бавно, сдруженията срещат хиляди трудности, правят грешки в попълването и най-често това се дължи на факта, че с години не са поддържани домовите книги. Просто домоуправителите не си вършат съвестно работата. Не са актуализирани данните за собствениците, адресите също, когато се сменят. Почти няма изправен регистър. Оттам идват и проблемите. Налага се да правим проверки в НАП, „Местни данъци и такси“ и всякакви подобни институции, връщаме документите, наново се събират подписи и т.н. Това много забавя цялата процедура“, обяснява арх. Миладинов.

Друг проблем, който изтъква той, идва от фирмите, които правят енергийното обследване и изготвят техническите паспорти, защото и при тях не става бързо. Едва последните една-две седмици са започнали да подават в Общината готови проекти за проверка.

Колко ще струва санирането на една сграда, зависи от много неща, на първо място е нейното сегашно състояние. След това идва големината на разгънатата застроена площ. Около 1,2 млн. лева струва санирането на шестетажен блок с шест входа около Нова болница с РЗП между 6 и 7 хиляди квадратни метра, са изчислили в Общината. В тази сума влизат само строителните дейности без проектирането и обследванията, които по принцип се плащат предварително от собствениците. Самото енергийно обследване и издаването на техническия паспорт на живущите в същия този блок, посочен за пример, струва над 36 000 лв. Колкото е по-голяма сградата, толкова по-малко излиза на отделен апартамент.

50 милиона лева от новата програма за саниране са определени за община Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “1,2 млн. лева струва санирането на шестетажен блок, 46 сгради кандидатстват във В. Търново

  • Това е най важното за подобрението на облика на Велико Търново, за добра отопляемост, за намаляване на разходите. Държавата трябва да направи всичко възможно да се случи това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *