Образование

Ученици похапнаха космическа храна и научиха, че е възможно българка скоро да полети в космоса

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ гостуваха в СУ „Вела Благоева“

Курсант-сержант Нанси Цонкова, курсант-сержант Мирослава Славова, курсант-сержант Илияна Илиева и двамата първокурсници курсант Петър Тенев и курсант Кристиан Йорданов разказаха на ученици от СУ „Вела Благоева“ за първите мисии на България в Космоса. Обучителите представиха пред малчуганите  от 4-ти и 5-и клас двамата ни космонавти – Георги Иванов, който е полетял в Космоса точно преди 44 години и е останал в историята с рекорда си на космонавт с най-спокоен пулс, както и Александър Александров, който пък е успял да направи 59 експеримента, докато е бил на борда на космическата совалка.

И петимата курсанти са членове на космическия клуб SPACE DIVISION към катедра „Национална и регионална сигурност“, чийто ръководител е д-р Георги Баев.

„Вече за пета година правим тази презентация за Космоса и България и всеки път съм щастлив да видя изумените очи и на децата, и на учителите, когато им разказваме, че нашата толкова малка държава е всъщност шестата страна в света, която изпраща човек в Космоса, и третата, която произвежда космическа храна“, обяснява д-р Баев, който е преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“. Той разказа на децата и за единствената българка Татяна Иванова, която в момента се подготвя в Американски университет заедно с още 20 млади астронавти и е много вероятно да стане третата българка, полетяла в Космоса, макар и като член на НАСА.

По време на срещата учениците хапнаха космическа храна, която е осигурена специално за презентациите на клуба SPACE DIVISION от директора на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Илияна Начева. Децата имаха възможността да опитат ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, грах, пилешка пържола, таратор, кисело мляко, кисело мляко с ягоди, мусака, телешко, пилешко с ориз и… сладолед. „Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукти във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо“, разказаха курсантите и обясниха на децата, че космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация, или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *