Горещи новиниОбразованиеОбщество

Проф. Милко Палангурски официално се кандидатира за ректор на ВТУ

Проф. Милко Палангурски официално се кандидатира за ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Доскоро зам.-ректор, той подаде оставка от длъжността, несъгласен с някои решения на Академическия съвет.  Изборите са на 29 май и пред медиите проф. Палангурски изложи стратегията и концепцията си за развитие на Великотърновския университет. Тя е изградена върху лозунга му за тази кампания „Акредитиран, дигитализиран, виртуализиран,  децентрализиран изследователски университет“.

„Аз винаги съм твърдял, че университетът е моя дом, аз съм в този град, който ми е дал всичко, което може да получи човек в живота. ВТУ ми е дал  възможност за сформиране като човек и учен, дал ми е правото да го представлявам в публичното и обществено пространство и с целия си исторически авторитет да ме лансира навсякъде. Кандидатствал съм на 6 юли 1979 г., и от този момент, дори в казармата срещу името ми е стояло пояснението ВТУ. Аз съм един щастлив човек със своята кариера. Накрая на това невероятно пътешествие, смятам, че мога да дам още нещо за моята Алма матер“, така започна изявлението си проф. Милко Палангурски.

Още в началото той заяви, че няма да влиза в ролята на спасител, защото университетът е оцелял по време на всякакви кризи. Но подчерта, че той трябва да остане стабилен образователен център, което означава, че постоянен приоритет е приемът на студенти на всички образователни нива.

Акредитация

Като първа основна задача кандидатът за ректор очерта предстоящата акредитация, която започва в средата на тази година и ще продължи 36 месеца. „По нови критерии и начин на извършване, следващите 36 месеца, практически до края на мандата ВТУ ще е в акредитационен режим. Това от само себе си повелява концентрирането на силите и ресурсите на университета за постигане на добра акредитация. Какво ще представлява той след години, ще зависи от следващите месеци“, заяви той.

Проблемът с преподавателския състав

Като най-голям проблем за ВТУ проф. Милко Палангурски изтъкна въпроса с преподавателския състав, който не може да бъде решен от един човек. По думите му в следващите две години на заслужен отдих отиват над 85 хабилитирани лица, което е една четвърт от целия хабилитиран корпус. „Това е огромна пробойна в структурата на преподаване и няма друг начин за нейното преодоляване, ако не се разработи ясна стратегия. Не може да си позволим, след четири години да има проблем с преподавателския състав, никой няма да ни го прости“, е неговият коментар.

Проф. Милко Палангурски се обяви и за връщане подбора на студентите при кандидатстване, за да се засили конкуренцията. Според него до скоро „фунията“ е била широко отворена, но в някои специалности завършват под 30 %. Разбира се, обръщането на негативния тренд трябва да се извърши бавно и внимателно.

Виртуален университет

Третата основна цел на кандидата за ректор е продължаване на дигитализацията на обучението. ВТУ има достатъчно изградени свои ресурси и постижения, но е необходимо преминаване на ново, по-високо ниво на дигитална интеграция в обучението. Важно за него е и виртуализацията, която да обхване цялата ИТ инфраструктура – сървъри, приложения, десктоп машини, мрежи, системи за съхранение на данни.

Основна стратегическа цел – превръщане на ВТУ в изследователски университет

Превръщането на ВТУ в изследователски университет е най-важната стратегическа цел, която би следвал, ако бъде избран за ректор. Според проф. Милко Палангурски това е единственият начин за осигуряване на допълнителни средства за осъществяване целите на ВТУ.  „Европейските средства са налични, потенциалът на ВТУ също е наличен – не случайно 92% от състава е регистриран в националните научни регистри. Няма друг университет, който да поддържа дузина периодични научни издания, да има дигитализирана и достъпна цялата научна продукция за последните 60 години, да може гъвкаво и за кратко време да осъществи почти всякакво издание. Всичко това се случи за сравнително кратко време и не особено голям ресурс. Преди един мандат, готовността на университета да кандидатства за подобен статус беше ниска – едва 0.5%, сега към момента тя е над 35%“, отбелязва проф. Палангурски.

По отношение на финансите, кандидатът за ректор заяви, че по принцип е консервативен и няма да коментира преди да се запознае лично с приходите на ВТУ.  „Финансов популизъм от моя страна няма да има. Но финансовото спокойствие на университета трябва да е гарантирано. Няма да обещавам повишения или да плаша с намаления. Със сигурност, мога да обещая едно нещо – каквото и да е състоянието, ще намеря решение. Отговорността е голяма и с това съм напълно наясно. Изработеното трябва да се плаща и тук законът е ясен – ректорът като работодател носи отговорността за това“, заяви в края проф. Палангурски.

Ана Райковска

сн. авторката

One thought on “Проф. Милко Палангурски официално се кандидатира за ректор на ВТУ

  • Палангурски е добра кандидатура, жалко е обаче, че картите са вече раздадени. Квотите определени, филтрирани и прочистени с вербални заплахи и откровенни фалшификации. Христо Бонджолов иска да управлява и трети мандат, посредством Митю Чашката (Ам-гъл), който след 12 на обед е неадекватен. Дори и Атамана не правил избори по този начин.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *