Водещи новиниЗдраве

С над 400 000 лв. създават приказна лечебна среда в търновската педиатрия

Мащабното начинание е по проект „Светулка“, в който обединяват сили три неправителствени организации

 

НАД 400 000 ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ВЛОЖЕНИ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ПЕДИАТРИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ТО В СЪВРЕМЕННО, комфортно и осигуряващо максимално приятен престой на малките пациенти. Структурата за лечение на малчугани притежава трето ниво на компетентност, с каквато са университетските клиники, а след 7 месеца се очаква да има и визия, конкурираща звената в луксозните частни болници. Мащабната инициатива е по проект „Светулка“ и обединява усилията на фондация „За доброто“, сдружение „Америка за България“ и Ротари клуб Велико Търново.

Мисията на благородното начинание е да постави малчуганите и тяхното здраве като приоритет на цялата страна. Целта е да се осигури

лечебна среда на спокойствие и позитивизъм, която не травмира детската психика.

„Живеем във време на война, насилие и криза. В този период с още по-голяма сила важи принципът на хуманност, грижа и подкрепа за децата на България. Отделението по педиатрия, в което работят изключителни специалисти, се грижи за живота и здравето на децата във Великотърновска област. Горди сме с техния професионализъм и успехи. Благодаря на нашите нови приятели от фондация „За доброто“, сдружение „Америка за България“ и Ротари клуб Велико Търново“, заяви при представянето на проекта изпълнителният директор на областната болница д-р Красимир Попов.

Зам.-кметът на старата столица Нейко Генчев пък е категоричен, че значимият проект в лечебницата е най-добрата новина в България за деня.

„Даваме образец за единство в името на децата. Това, което стартира, ще помогне на прекрасните лекари да лекуват по-добре нашите деца. Една моя любима поетеса има стих – „Светулките са звезди, които не са успели да стигнат до небето“. Много е хубаво, че

с този проект „Светулка“ ще стане по-светло и хубаво в отделението

заяви той и допълни, че политиците в Народното събрание следва да вземат пример за единство от партньорите, организиращи обновяването на отделението.

„Детето трябва да бъде поставено в центъра на лечебния процес и всичко друго да бъде подредено около него – дружелюбна и лечебна среда, отношение на емпатия, доброта и спокойствие между лекарите, децата и родителите. Когато малчуганите са в болница, са изплашени и се нуждаят от среда, максимално близка до семейната. Базата има дългосрочен ефект върху оздравителния процес“, увери Надя Рангелова, председател на фондация „За доброто“ . Тя посочи, че изключително приятно впечатление е направило болничното училище, което ще се запази и ще продължи да помага при продължителен престой малчуганите да имат възможност да се връщат към ежедневната си ангажираност и да се възстановяват по-бързо.

Архитектът на проекта Магдалена Славова заяви, че отделението е с изключително ясна и категорична функция – служебните помещения, лекарските кабинети и манипулационните са отделени от стационарния блок.

„В новия проект обособяваме фоайе с чакалня и приемен кабинет, отделен от основния вход на болницата, но запазваме топлата връзка с другите отделения при нужда децата да бъдат транспортирани. Осигуряваме опция за втори вход при евентуално настъпила пандемия или други критични условия, за да може да се раздели потокът на пациентите. В края на коридора ще има обособен интензивен сектор, който е изолиран и със собствен санитарен възел. Ще създадем зона за игра, където пациентите могат да общуват свободно, да се отдадат на социални контакти и да се разведрят от болничния престой. Разделяме болничните стаи на три сектора по възрасти – за кърмачета, за деца от 2 до 7 години и за юноши“, обясни тя.

Обзавеждането ще бъде максимално ергономично, разположено така, че да обслужва качествено децата, но да не пречи на лечебния процес. Материалите, които ще вложат, са съвременни, лесни за поддръжка и устойчиви на времето. Поставят акцент върху цветовете, изображенията по стените и материите, защото са ключови за това да разсейват децата и да ги откъсват от травматичното преживяване от хоспитализацията.

Председателят на комисията по проекта от страна на Ротари клуб Велико Търново Станислав Стоянов подчерта, че това е една от най-големите и значими акция в историята на местната организация, която тази година отбелязва своята 85-а годишнина.

„Работим активно по проекта, разпределили сме задачите, поели сме ангажимент за оборудване, обзавеждане и финансиране по различни направления частично от нашия бюджет, от дарения на ротарианци и от бизнеса на Велико Търново.

Подготвяме публични събития, на които ще представяме „Светулка“ и ще призовем гражданите да се включат активно с дарения и спомоществователство.

Всеки от нас има деца и стига до момента да търси помощ от д-р Точков и неговия екип. Сега е времето да преобразим мястото заедно“, призова Стоянов.

Президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посочи, че всички деца и медици заслужават качествено здравеопазване в приятна среда.

„Преди 6 години фондация „Америка за България“ постави начало на проекта си „Малки герои“ и преобрази детското отделение на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Ремонтирахме 2000 кв. метра на 3 етажа, общо 65 болнични стаи.  Настоящият проект във Велико Търново не е по-маловажен от този в София и нямаме търпение да се върнем, за да отчетем постигнатите резултати“, заяви тя.

Най-развълнуван от инициативата бе началникът на отделението д-р Валентин Точков.

„Детско отделение е моят втори дом и както човек се грижи за дома си, така и аз съм длъжен да се грижа за педиатрията.  През 2013 г. станах началник на структурата и към онзи момент 40 години в нея не беше правен ремонт. С дарители и приятели го обновихме и постигнахме оптимални резултати. Ще запазим таблото с имената на дарителите“, категоричен е медикът.

Той изрази увереност, че с новия облик звеното ще привлече млади кадри и ще стане гордост за Северна България.

До момента по проект „Светулка“ са обновили детски отделения в Айтос, Силистра, Пловдив и София.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *