15 години предприятието за поддръжка на общински имоти пести пари на общината

Директорът инж. Пламен Цаков: „За м.г. сме ремонтирали 40 обекта, най-важна бе цялостната реконструкция на уличното осветление с нови LED крушки”

 

15 ГОДИНИ УНИКАЛНОТО ПРЕДПРИЯДИТЕ ЗА РЕМОНТ И ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ пести хиляди левове, защото не се ползват външни услуги. Предприятието не е търговско дружество и няма как да носи печалба, но в същото време пести разходи и в момента с екип от 15 „момчета за всичко” върши чудеса. Може да звучи нескромно, но това е била първата община в област В. Търново, която е поела по този труден път.

ДИРЕКТОР НА ПРЕДПРИЯТИЕТО Е ИНЖ. ПЛАМЕН ЦАКОВ, който го ръководи от неговото създаване.

„Ние поддържаме уличното осветление, видеонаблюдението, басейна, тротоарите, улиците, фонтана, маркировката, режем дървета, грижим се за сградите и дори спасяваме щъркели! Хората са наш коректив, добре е да ни търсят и да ни критикуват и в това няма нищо лошо“, споделя 47-годишният инж. Цаков.

Той подчертава, че 2022 г. е била уникална и доста тежка година, защото предприятието извърши цялостната реконструкция на уличното осветление, което бе заменено с LED крушки. Полски Тръмбеш и всички села са с нови 4200 български LED лампи. Инвестицията бе от собствени средства на Общината и в размер на 450 000 лв. с ДДС за купуване и смяна на старите лампи и функционира от края на миналата година.

„Най-важният за хората и най-труден обект през м.г. бе цялостната реконструкция на уличното осветление с новите лампи. Общо сме ремонтирали 40 строителни обекта, но осветлението бе най-отговорно и трудоемко. Като бройка в годините сме имали и повече обекти, но цифрата не е важна, защото зависи от обема на работата. Похарчената сума е 274 000 лв., но повечето от нея отиде за уличното осветление. В предишни години сме харчили доста по-малко, но пак казвам, че зависи от обекта. Колко сме спестили на общината? Трудно е да се каже, но само новото улично осветление би струвало няколко пъти повече, ако бе поверено на външна фирма, а сега годишните разходи са намалени пет пъти”, обобщава директорът на общинското предприятие.

Малкият екип на предприятието и директорът инж. Пламен Цаков (първият от дясно наляво).

РАБОТАТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ТРУДНО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЕРИ САМО В ЦИФРИ, защото тази формула дава възможност за много голяма гъвкавост на ръководството на общината за реакция при проблем. Ако се разчита на външни фирми, чакането е голямо и често може да трае седмици и месеци, парите пък са много повече. В Полски Тръмбеш има възможност за бърза реакция и от двете предприятия – за поддръжката и за чистотата и озеленяването.

 

ЩЕ ИМА МАШИНА ЗА МАРКИРОВКА НА УЛИЦИТЕ, ПРЕДПРИЯТИЕТО ТЪРСИ ЕЛТЕХНИК

 

ТЕХНИКАТА Е ДОСТАТЪЧНА, НО ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ИМА НОВА машина за полагане на хоризонтална пътна маркировка, каквато в друга община още няма. Машината ще полага осовите линии, стрелки, ще прави пешеходните пътеки и е по-автоматизирана и по-интелигентна. С нея маркировката ще бъде по-трайна, а новата техника ще спестява време за полагането й. Прогнозната цена е около 30 000 лева, но сега общината е в период на преговори и процедура по закупуване. През последните години в Полски Тръмбеш са направени много улици, но трудното после е поддръжката, а новата придобивка ще допринесе за добрата организация на движението.

Иначе предприятието има комбиниран багер с челен товарач, два самосвала, два камиона, бус до 3,5 тона, един пикап и автовишка.

ИНЖ. ПЛАМЕН ЦАКОВ ОБЯСНЯВА ОЩЕ, ЧЕ ЗА БРИГАДАТА ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ се търси електротехник, който да попълни 16-ата бройка. Намирането на такъв специалист за попълване на щата на предприятието се оказало много трудна задача, защото не е достатъчно да имаш диплома, а да имаш умения за работата, за да се внедриш сред „момчетата за всичко“, които превръщат малките мечти в реалност в цялата община. Извършват и услуги на граждани, поддържат и радиоточките в общината. В екипа е и ръководителят на самодейна група „Пролетни ритми” от Климентово Атанас Атанасов, която има много награди от различни изяви извън общината.

ПРЕДИ ДА ПОЕМЕ РЪКОВОДСТВОТО НА ПРЕДПРИЯТИЕТО, инж. Цаков е бил младши експерт по инфраструктурата в общината. Преди създаването на предприятието почти не е имало улично осветление, то е възстановено от кмета Чакъров през 2006 – 2007 г. и неговата поддръжка винаги е била общинска, без ползване на външна фирма. Пламен Цаков си спомня, че все пак е имало разговори с външни фирма за уличното осветление, но исканите пари били непосилни. Със сигурност тогава се родила хрумката на кмета да създаде общинско предприятие за ремонт и поддръжка на общинско имущество, а неговото ръководство поверил на младия инженер. Прости сметки показвали, че издръжката на цялото бъдещо предприятие щяла да отива само за поддръжка на уличното осветление като външна услуга.

Така през далечната 2008 г. се създало това предприятие, което вече 15 г. върши перфектна работа и от успешен експеримент се е превърнало в удачна практика, която пести пари, време и енергия на общинската администрация и жителите на общината.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *