Горещи новиниОбществоПавликени

Безводието в Павликенско: най-голям е проблемът в Долна Липница

До два месеца ще се подмени част от довеждащия водопровод

 

Безводието в павликенското село Долна Липница е дългогодишно, а режимът на вода – много строг. Основаните причини са лошото състояние на остарялата водопреносна мрежа, ежедневните аварии и намаления дебит на местния водоизточник. Това бе един от акцентите на работната среща с основна тема осигуряване на питейна вода за населението в община Павликени, която свика областният управител инж. Георги Гугучков. На нея присъстваха управителят на „ВиК Йовковци“ ООД Илиян Илиев, заместникът му инж. Росен Трифонов, зам.-областният управител Станислав Николов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на село Долна Липница Емил Илиев, представител на РЗИ в лицето на Лора Бижева, експертът ВиК към община Павликени инж. Калин Нейков и Тоня Донева, която е главен секретар на Асоциация по ВиК.

Планира се до два месеца водното дружество да подмени част от довеждащия водопровод от съществуващия водоизточник в Долна Липница, тъй като там има големи загуби на вода. Община Павликени ще стартира процедура за изработване на работен проект за подмяна на водопроводната мрежа на цялото село, с който впоследствие да кандидатства за целево финансиране.

На срещата се разгледаха и проблемите с водоснабдяването в селата Лесичери, Недан, Димча, Бутово, Дъскот и Горна Липница. Там основните причини са намаленият дебит на местните водоизточници вследствие на дългогодишното засушаване и лошото състояние на водопроводната мрежа на населените места. Освен това каналите за напояване на земеделски площи, собственост на „Напоителни системи“ ЕАД, не се използват от земеделските производители. Затова, както и миналата година, ще се направи опит срещу заплащане дружеството да пусне вода по каналите, за което се ангажираха „ВиК Йовковци“ ООД и Община Павликени.

За частично решаване на проблема в село Върбовка в момента се подменя част от довеждащия водопровод. Това ще доведе до подобряване на водоснабдяването. Водопроводът е силно компрометиран, а в края на миналата година кметство Павликени получи целево субсидиране от държавата за частичната му подмяна.

За дългосрочното решаване на проблема с безводието във Великотърновска област относно използването на язовир „Александър Стамболийски“ за питейни нужди областният управител инж. Георги Гугучков ще направи предложение до Министерски съвет на Република България за сформиране на междуведомствена комисия. Тя трябва да проучи дали е технически възможно водите на водоема да бъдат използвани за питейни цели. На срещата стана ясно, че направената от „ВиК Йовковци“ ООД проба от водите на язовира е дала обнадеждаващи резултати за нейното качество.

One thought on “Безводието в Павликенско: най-голям е проблемът в Долна Липница

  • Благодаря Ви Борба, от името на цяла Долна Липница! Силно се надявам, че този път лъжи няма да има откъм държавните институции и поне малко подобрение на нещата ще има. Благодаря ви и за предишните статии, с които също помогнахте – дори с тази за пожара в Милчо Митков! Когато надигнахме глави през септември месец, никой не ни слагаше в сметките за напред. Днес селото има вече и автобус до областния и общински град и обратно, стартиран – надявам се наистина проект за смяна на целия водопровод в селото проект, обещано и подписано със срок, че трябва да се случи присъединяване на новия водоизточник „Новата чешма“, към водопровода на селото, както и ангажимента на ВиК, да смени 800 метра силно компрометиран участък от хранителният водопровод на селото. Благодаря ви за помощта! Разработвам интернет сайт на селото. Малко му остава, да стартира официално. Вашите RSS новини, ще имат лично място в него. С друго не мога да се отблагодаря. Христос Воскресе!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *