Фирма „Подем” с 10 000 лв. печалба от производство на сита и технически прегледи

Общинското търговско дружество се ръководи от Йорданка Димитрова, електрически тенджери вече не се правят

 

Йорданка Димитрова

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОБЩИНСКАТА ФИРМА „ПОДЕМ“ Е НА ПЕЧАЛБА ОТ 10 000 ЛЕВА за миналата година. За финансовата 2021 г. печалбата на единственото търговско дружество в общината е била 2000 лева, но последните отлични резултати се дължат на производството на сита в цеха в Павел и на единствения в общината пункт за годишни технически прегледи в Полски Тръмбеш. Пунктът има 71 000 лева приходи, през него са минали около 1000 возила през м.г., а приходите от цеха за сита са 120 000 лв. Другата част от 33 000 лева приходи е от общинския транспорт, който също е към фирма „Подем”, но дейността се субсидира от общината. Търговското дружество предлага и счетоводни услуги, от които приходите са 3200 лева за м.г.

Социалните мрежи все още продължават да тиражират невярна информация за производство на електрически тенджери от вече закрития цех на фирмата в Полски Сеновец. Той отдавна не съществува, а базата бе продадена на земеделеца Младен Милков. Сериозна сума пари влезе в общинската хазна преди това от търгове на машини от този цех в селото, където преди се произвеждаха освен тенджери от времето на соца, стерилизатори за буркани и елпечки, но всичко това вече е минало. Заради скъпата суровина за производство на тенджери, които са нерентабилни, общината спря това производство и във фирма „Подем” остана само цехът за сита в Павел и пунктът за годишни технически прегледи в Полски Тръмбеш. Във фирмата работят 11 души, като в пункта за технически прегледи дават всичко от себе си Красимир Тодоров и Тодор Тодоров, защото само в този общински пункт в общината се правят и прегледи на тежкотоварни автомобили.

ОТ МАЙ 2021 Г. УПРАВИТЕЛ НА ТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО „ПОДЕМ” Е Йорданка Димитрова, известна като дългогодишен шеф на бизнесцентъра в общината, който съществува от 2001 до 2015 г. После стана общински център за развитие, който съществува до 2021 г., а след това се сля с общинската фирма „Подем”. До този момент и двете общински структури работят за загуба. Сега обаче пунктът на технически прегледи се самоиздържа и носи приходи, а клиентите за ситата стават все повече, но се търсят и нови. Заради липсата на транспорт между селата и общинския център общината купи нов автобус за 90 000 лева, а неговата дейност също мина към общинското дружество „Подем”, за да бъде полезна услугата за хората.

„С колектива на дружеството се сработихме много добре и успяхме да оптимизирахме личния състав, минимизирахме разходите и резултатите не закъсняха. Положихме много съвместни усилия. Освен основните клиенти, с които работим и предлагаме сита – „Каолин” – с. Сеново, „ПИМ” – Хасково, „Олива”, „Аркус”, продължаваме да търсим и нови клиенти – „Вема” – Враца, „Надежда” – Г. Оряховица, „Аноди Интернешънъл” – Севлиево, земеделски производители и др.”, разказва още Йорданка Димитрова. И обяснява, че и на други места у нас се правят сита, но павелските са нестандартни и задоволяват изискванията на клиентите, на което основно се залага. Идеята е да няма конфекция и да се изпълняват изискванията на клиентите за изработка на сита по поръчка, а не по шаблон.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *