Непушач има завидни колекции от запалки и юбилейни кибрити със снимки на прочути личности

Стефан Калчев от Обединение притежава още над 300 грамофонни плочи и поне стотина грамофона

непушаю,

СТЕФАН КАЛЧЕВ ОТ ОБЕДИНЕНИЕ НЕ ПУШИ ОТ НАД 40 ГОДИНИ. Въпреки това има завидна колекция от над 140 запалки и толкова кибрити, сред които с ликовете на Трифон Иванов, цар Симеон Велики, юбилейни немски колекции от Олимпиадата в Мюнхен и още много интересни и дори неотваряни кибрити.

Той е любител колекционер и доскоро не е показвал събраните запалки и кибрити, но за собствено удоволствие се изкушил да пусне снимки във Фейсбук. Вече са го потърсили професионални колекционери, които са харесали някои от запалките и кибритите. 73-годишният мъж има и още една колекция – над 300 грамофонни плочи, повечето от които са от 60-те години, и над сто грамофона, един от които със сигурност работи и той го ползва. Казва, че плочите са от бунтарските времена, когато част от песните у нас бяха забранени и можеше да се слушат по „Би Би Си“. Пенсионерът показва колекциите си на приятели и за пръв път приема да разкаже за тези свои любопитни хобита от младежките години.

ОСТАВИЛ ЦИГАРИТЕ НА 31 ДЕКЕМВРИ 1981 Г., ПРИ ТОВА ЗАВИНАГИ. Дотогава пушел сериозни количества „Стюардеса”, но за онази Нова година ходил на хижа в Тетевенския Балкан и неговите приятели били непушачи. Той също решил да спре, но му останала запалката, защото му била свидна. Така после започнал да събира запалки, които обаче не са класифицирани и са над 140. Прибирал запалки от приятели и случайни клиенти в един бар в Мюнхен, където работел известно време преди години като поддръжка. От този гурбет му е една от най-ценните запалки.

 

ПАЗИ ЕДИН КИБРИТ С ЛИКА НА ТРИФОН ИВАНОВ

 

Стефан Калчев с кибрита с лика на Трифон Иванов и първата запалка.

КИБРИТИТЕ МУ СА МНОГО, НО НЕ ГИ Е БРОИЛ. За сметка на това, са разделени на две – българска и немска колекция. Първата серия е от 1982 г., когато се честват десет години от Олимпийските игри в Мюнхен, и тези кибрити са сред най-ценните. Повечето немски кибрити са рекламни. Сред българската сбирка кибрити Стефан Калчев откроява тези с образа на цар Симеон Велики, с лика на Трифон Иванов, първи български кибрити.

„Повечето ми кибрити са пълни, дори не са разпечатвани, пазя ги и като ги пуснах във Фейсбук, ми се обадиха от Пловдив колекционери, че имало доста интересни сред тях и проявяват интерес. Лично познавах Трифон Иванов, бил ми е на гости и като сантимент пазя и кибрит с неговия образ, светла му памет. С Трифон имам един кибрит и е празен”, разказва Стефан Калчев.

ПЛОЧИТЕ МУ СА СЪЩО УНИКАЛНИ, КУПУВАЛ СИ Е със сръбска и македонска музика. Над 200 плочи са рокендрол и западни песни. Всичко е от 60-те години на миналия век. Всичко започнало по време на манията по „Бийтълс”. По онова време Стефан и приятелят му хижар от Тетевенско си падали по тази музика.

„Той ме закрасти и дори си направихме група „Носачите на тройки” и си кореспондирахме с „Би Би Си“ – Лондон. Имахме 17 поздравления по радиото. Не бяхме музиканти, пеехме, просто си бяхме бунтарска и различна групичка. Та така стана колекцията с плочите ми. Започнах да си купувам и грамофони, които пък станаха над сто. Имам и един най-нов, който ми е подарък и си пускаме плочи. Имам и ролков магнетофон! Ох, имам и фонокартички с музика от Полша. Те бяха забранени по онова време, но можеха да се пращат по пощата. По Татово време имам конфискация на подаръци от „Би Би Си“ – Лондон, пазя и протокола. Абе луда глава си бях аз”, споделя още Стефан Калчев.

ЗАРАДИ ДЪЛГАТА КОСА СТЕФАН Е ИЗКЛЮЧВАН ДВА ПЪТИ от гимназията в Свищов и накрая е завършил вечерно. Професионален шофьор е от казармата. Строител е бил в бившия Съветски съюз, две години прекарал в Германия. Завърнал се при връщането на нивите у нас. Преди демокрацията е гледал и пилета близо 6 години и помни, че е продал над 60 тона птиче месо. Бил е домакин, началник гараж и все материално отговорни длъжности в Обединение и Полски Тръмбеш. В селото живее със съпругата си Мария. Имат син и дъщеря, които са семейни и живеят в Лондон. Имат внук и внучка, които вече са големи и си имат семейства. На изпроводяк Стефан Калчев не пропуска да отбележи, че децата им са добри, но са далеч. Той обаче не скучае на село, винаги си намира занимания, а сега пък явно ще се развлича и с колекциите си, след като вече ги е извадил от кашоните.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *