Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

Пекарна „При Фернандо” издига имиджа на Иванча с хлябове и лакомства по италиански рецепти

Милка и Фернандо Адреани предлагат и най-хубавото чоко-мока в района

 

САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА СТАРАТА КАФЕ-СЛАДКАРНИЦА В ЧИТАЛИЩЕТО СЕ ПРЕВЪРНА В МЯСТО ЗА СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ заради пресния хляб и сладките изкушения. Така пекарна „При Фернандо” в Иванча успява да издигне имиджа на селото, защото има клиенти от целия район и славата на хляба по оригинални италиански рецепти придобива все по-голяма популярност. Милка и Фернандо Адреани все още не са сложили голяма табела на помещението под наем, но това изобщо не пречи на хората на намерят пекарната и всеки ден да си купуват пресен хляб, ръчно приготвен от майстор Фернандо. Той пък все още не говори български, макар двамата с Милка да са съпрузи от над 20 години. Те се запознали в Южна Африка, а преди няколко месеца се прибират в родното село на Милка и решават на правят това, което умеят най-добре.

ДОСТА ПОСЕТИТЕЛИ ХОДЯТ В ПЕКАРНАТА САМО ЗА ДА опитат от най-хубавото чоко-мока в района, към което има и шоколадови бонбони и курабийки, също дело на Фернандо. Капучиното и латето пък вървят с уникално вкусните понички с шоколад и крем, пастички, кроасани и още куп лакомства. Обикновено сутрин сладкарницата ухае на прясно изпечен хляб. Освен това се предлагат пилешки хапки, пица, питки, сусамени пилешки пръчици. Отскоро жената зад щанда е Маргарита Стефанова, която с усмивка предлага вкусотиите заедно с шефката Милка.

„Печем хляб от септември, но на периоди. Наскоро си ходихме до Южна Африка при дъщерите, пък имаме и внук, и пак отворихме. Радваме се на клиенти, хората харесват това, което предлагаме, сладкарничката се пълни с хора и за различни социални контакти, срещи, празненства, като център за общуване е повече. Много съм щастлива, че моето родно село оживя, и смятам, че ще става още по-хубаво, защото хората идват да си обсъждаме проблемите на селото, дават се идеи. За Първа пролет направихме оферта срещу 3 лв. за паста и кафе и също се получи прекрасна среща”, споделя Милка.

Освен няколко масички и шкаф с книги семейството е сложило и една каручка с номер и името на селото. Край нея за декорация има и фигурка на бушмен, донесен от ЮАР, и една символична бухалка. Атракцията разнообразява пекарната и кара посетителите да задават въпроси за това, което е сложено в каруцата.

ВСЕКИ ДЕН АСОРТИМЕНТЪТ ВСЪЩНОСТ Е РАЗЛИЧЕН В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТЪРСЕНЕТО И настроението на майстор Фернандо. От хлябовете основно се прави чабатата, селски хляб, фокача с маслини, сирене и лук, сто процента ръжен хляб и хляб с квас, който е много нашумял сега, пълнозърнест хляб с грахам с четири семена. Средно на ден се продават около 40 хляба, а от чабатата по десетина, споделя Милка. Тя допълва, че в селото има доста чужденци, които предпочитат чабата.

Заварваме Фернандо точно като разточва този хляб, а тестото вече е престояло 24 часа в корито и под найлон. Това е една от тайните на майстора, който е наследил занаята от своето семейство в Италия, но всъщност е роден в Южна Африка, където среща Милка от Иванча. Сега пък двамата правят с ръцете си вкусотии, които радват околните, и това им доставя радост.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *