Образование

Три десетилетия продължава академичното партньорство между филолозите от ВТУ и Университета в Ниш

Още от 90-те години е договорът между ВТУ и Университета в Ниш, който във времето се оказа един от най-продуктивните. От 2002 година ежегодно се осъществяват научни и културно-образователни програми между Филологическия факултет на ВТУ и Философския факултет на Университета в Ниш, като в основата на това партньорство са катедри и департаменти, свързани с изучаването на националните езици и литератури и лекторати по сръбски и български език.

От 6 до 9 април т. г. бе поредното разменно посещение на преподаватели, докторанти и студенти. В Ниш, както и в предишните години, домакините бяха създали отлична организация за посещението на двадесетте студенти и на десетината преподаватели и докторанти от Великотърновския университет. На тематичната конференция „Минало и бъдеще в културата на сърби и българи“ бе представен поредният двуезичен сборник „Приятелството в културата на българи и сърби“, издаден от Университетското издателство като резултат от научната конференция през 2022 година във ВТУ. Досега са отпечатани с редуване на домакинството 18 тематични двуезични сборника и тази поредица е известна в много университети в чужбина със своята оригиналност като замисъл и организация.

За изминалите 20 години няколко десетки преподаватели и близо 400 студенти от двете страни са станали съпричастни на този проект. Създадените приятелски и професионални връзки показаха, че подобни устойчиви формати създават онези мостове към бъдещето, по които да преминават и следващите поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *