Забава и знание

Археолози установиха кога хората са се научили да шият

Древните хора са се научили да изработват кожени дрехи още в епохата на горния палеолит, установи група археолози и антрополози от Испания, съобщи Сайънс адвансис.
По време на разкопки в околностите на Барселона те са открили костен фрагмент, който може да е бил част от шивашки инструмент.

Костта не съдържаше колаген, така че учените не са успели да я датират. Но артефактът е намерен в културни слоеве на 39 600 години и костта вероятно е била използвана около това време.

През този период Европа и Иберийският полуостров са били студени и климатът им е бил повече на съвременен Сибир. Хората са се нуждаели от топли дрехи, изработени от животински кожи.

Частите от облеклото е трябвало да бъдат зашити, но иглите с уши все още не са били изобретени. Вместо това, според археолозите, хората са използвали по-примитивен инструмент. Поставяли кожата върху нещо като основа и са правели дупка в нея с остър предмет. Впоследствие в тази дупка е промъквана нишка.

Намерената от археолозите кост според учените е послужила точно за такава основа. По повърхността й са запазени вдлъбнатини от върха на шило. Учените са се опитали да повторят метода на шиене на древните хора и са установили, че на основата се появяват точно същите вдлъбнатини.

Изследователите заключават, че по този начин хората могат да шият не само дрехи, но и обувки и чанти.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *