У нас

Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще се състои тази събота

Снимка: Владимир Шоков, БТА

Колкото по-разнообразни са местата за преброяване на врабчетата, толкова по-добри ще са резултатите, коментира за БТА Елица Иванова от БДЗП. Тя каза, че целта не е хората да се концентрират в парковете, а да изберат някое по-оживено място в града, край булевард, например, за да се установи дали въобще има наличие на врабчета.

Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, отбелязват още от БДЗП. Иванова подчерта, че като се следи популацията на врабчетата, ще бъде получена информация и за качеството на средата за живот и на хората.

Природозащитникът открои важен проблем пред врабчетата – шумовото замърсяване. Малките врабчета, когато са гладни, викат родителите си чрез тихо писукане, което може да бъде заглушено от шумните места. Така възрастните могат да не успеят да ги чуят и техните рожби да умрат от глад, обясни Иванова. Тя даде за пример, че този проблем е бил установен в Лондон.

Като друго предизвикателство пред врабчетата Иванова посочи липсата на разнообрази места за гнездене и липсата на храна.

От БДЗП припомнят, че преди година доброволци от цялата страна са успели да преброят 5204 врабчета. От дружеството подчертават, че домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *